Egyéb

Közelről: Gyermeknevelés az uralkodócsaládokban egykor és ma

A június 12-i adás tartalmából
 

A Tisza után a Rábában, az Ipolyban és a Dunában is megméri a mikroműanyag-koncentrációt egy független laboratórium. A mikroműanyagok jelentette környezetvédelmi és egészségügyi kockázatok már egyre ismertebbek, ám mégsem tudunk semmit a felszíni vizeink szennyezettségéről. A Parányi Plasztiktalány az első igazán fontos lépés lehet a probléma kezelésében. Bordós Gábort a Wessling Hungary projektvezetőjét Nánási Gabriella kérdezte.

Hallgassa meg!

Egy régi hagyományt felelevenítve ismét átfogó plakátkiállítás keretein belül adnak keresztmetszet az elmúlt színházi évadról. Dézsi Fruzsina szervezőt Gödöllei Anna kérdezte.

Hallgassa meg!

Békés Itala Gondolaiskoláját a Guttenberg, majd a Vasas Székházban közel húsz évig vezette gyerekeknek és ifjaknak, akik mára felnőttek. Vasárnapra közös találkozót szerveztek, itt készült Deák Dóra összeállítása.

Hallgassa meg!

150 évvel ezelőtt született Mária Valéria főhercegnő, Ferenc József és Sissi negyedik és legkedvesebb gyermeke. Budán jött világra, ekkorra édesanyja már kivívta önrendelkezési jogát, vagyis maga mellett tarthatta legkisebb lányát, dönthetett taníttatásáról. Mária Valéria később toszkánai hercegné és 10 gyermek édesanyja lett. 56 évet élt. Mai tudósunk szerint ő volt az a királyi gyermek, aki legkevésbé sínylette meg az udvar szigorát és terheit. Hogyan élnek a királyi csemeték ma? Gyermeknevelési szokások az uralkodóházakban.

Hallgassa meg!

Az Erzsébetről és Ferenc Józsefről szóló életrajzok csak érintőlegesen tesznek említést a házaspár negyedik gyermeke, Mária Valéria születéséről. Sok esetben említik azt a korabeli pletykát is, amely szerint a kislány apja Andrássy Gyula volt. A kislány 150 évvel ezelőtt a Budai Várban született. Sissi megromló házassága során fokozatosan vívta ki magának az önrendelkezést, a gyermekei taníttatásáról is ő döntött.

Hallgassa meg!

Egy új, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárás megalapozása a célja a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Élettani Intézetében kutatócsoportot alakító idegtudós, Berényi Antal célja. A Lendület-ösztöndíjas kutatót Gödöllei Anna kérdezte.

Hallgassa meg!

15 éve vannak nemzetközi pályázatok a pécsi Mezőszél utcai Általános Iskolában, amelyek által sok tanár és diák juthatott el külföldre, más partneriskolákba. 2015 és 2017 között két nyertes pályázatuk is zajlott párhuzamosan, az egyik a gyerekeknek szólt, a másik pedig a tanároknak. Utóbbival – ami a „Gyorsabban, hatékonyabban, együttműködve!” címet viselte – nemrégiben Erasmus+ nívódíjjal tüntette ki az iskolát a Tempus Közalapítvány, ami 2016-ban hozta létre ezt a díjat. A pedagógusok a sajátos nevelési igényű és speciális ellátást kívánó gyerekek iskolai nevelésével és fejlesztésével kapcsolatos kurzusokon, továbbá nyelvtanfolyamokon vettek részt Európa több országában. Schweier Rita.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – június 12., kedd, 15:35

Szerkesztők: Bak Anita és Kránitz Balázs
Műsorvezető: Bak Anita

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább