Egyéb

Hajnal-táj: Horgászat

A június 15-i adás tartalmából
 

Ide kattintva hallgathatja vissza a teljes adást!

Málna 

Málnatermesztők torlaszolták el Szerbiában a Prijépoljéból Montenegróba vezető utat, mert elégedetlenek a málna felvásárlási árával. A termelők 450-500 forintos áron szeretnének túladni a gyümölcsön, egyelőre azonban ennek a fele, amit kínálnak nekik. A tüntetést szervezők elmondták, hogy addig folytatják a tiltakozást, míg megegyezés nem születik az árakat illetően. Farkas Athéné foglalja össze az eseményeket.

Állatorvos

Kandúrok és harci sérüléseik. Dr. Lorászkó Gábor, állatorvos rendel.

Csali

A Szatmári-síkságon, ahol évszázadokon át kanyarogtak a folyók, a szabályozás után megmaradtak a levágott kanyarok, amelyek ma horgász tavakként üzemelnek. Szamossályiban a község szívében található a rendezett holtág. Zsoldos Barnabás állt meg a pecásokkal egy kis beszélgetésre.

Madár 

Idén is nyáron is várják a Keszthelyhez közeli fenékpusztai gyűrűző táborba azokat a gyerekeket, akik testközelből szeretnék megismerni a madarakat, é s nem riadnak vissza egy sátortábortól.

Tábor

Újraéledhet a régi hagyomány, de új köntösben. A zalai Holnapocska táborban egyedüli összefogás keretében első alkalommal szervezik meg az EMMI támogatásával a Kis Balaton Epítőtábort

Monília

Zsigó György sorozat a cseresznye monília elleni védekezésről.

Gyümi

Közép-Európa legnagyobb körte ültetvényén úgy tűnik bevált a jégelhárító rendszer, amely évek óta működik. Eddig elkerülte a jégverés az ültetvényt, ennek ellenére az időjárás kiszámíthatatlansága komoly gondokat okoz. A Nagykanizsa melletti területeken a körte mellett közel száz hektármeggyet is termesztenek – a hirtelenlehullott sok csapadék azonban rontja a gyümölcs minőségét. Sipos Gyula, a Gyümölcskert Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint, ha továbbra sem lesz jégverés az ültetvényben, akkor a körte pótolhatja a meggynél történt kiesést.

Friss

Az Egészségügyi Világszervezet javaslata alapján 400 gramm gyümölcsöt, zöldséget kellene fogyasztanunk, ehelyett a felét esszük. Ezért Friss kalandok címmel országos roadshow-t indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A gyümölcs-zöldségfogyasztást népszerűsítő kampány 15 városba jut el.

Sajtút

Az egy főre jutó sajtfogyasztás Magyarországon 8 kg évente, míg a listavezető Franciaországban ez 22 kg, az Egyesült Államokban is ez 16 kilogramm. Ezen próbál meg változtatni a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a minél jobb minőség és szélesebb kínálat megteremtésével. A sajtkészítés bemutatását és a termékek népszerűsítését célzó Sajtút állomás-hálózat legújabb állomása a hét végén nyílt meg a JNSZ megyei Nagykörűben. A Tájházban az elejétől a végéig megismerhetik az érdeklődők a sajtkészítés fortélyait.

Tájoló 

A Gödöllői dombságban közel 250 km turistaút várja a kirándulni vágyókat. Az egyik kedvelt látogatópont a nemrégiben felújított Papp Miska forrás. A Pest megyei piros turistajelzés Verőcétől halad Apajpusztáig és elhalad a Margitához közeli Papp Miska kút mellett is. De egy gödöllői városlátogatást is össze lehet kötni a túrázással: a zöld kör jelzésen 5-6 km-t megtéve eljutunk a híres betyár kútjáig. A Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület évről évre felújítja a turistautakat, hogy a jelzések láthatóak legyenek. Az egyesület vezetőjével, Pálffy Tiborral Gécsek-Tóth Enikő járta be a gödöllői dombokat.

Hajnal-táj – Kossuth – június 15., péntek, 5:11

Szerkesztő: Dimény Zoltán
Műsorvezető: 
Belényi Barbara

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább