Család-barát

Rostélyos kalács

Hozzávalók:
-1 kg liszt
-3 dkg élesztő
-15 dkg kristálycukor
-1/2 csomag darabos szegfűszeg
-1 csomag vaníliás cukor
-2 tk. só
-1 kis pohár tejföl
-kb. 1/2 liter tej
-10 dkg vaj
-1 db tojás a kenéshez

Elkészítés
A szegfűszeget zacskóba tesszük, és klopfolóval vagy kalapáccsal apróra törjük. Összekeverjük a kristálycukorral. Az őrölt szegfűszeg azért nem jó, mert megkeseredik.
Az élesztőt kevés cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk sót, majd a felfutott élesztővel elkezdjük a tésztát bedagasztani. Hozzáadjuk a cukrot és a tejfölt, majd annyi langyos tejet teszünk hozzá, hogy kalácstésztát kapjunk. A dagasztás vége felé kerül bele az olvasztott vaj. A tésztát jól kidolgozzuk, és letakarva először fél órát kelesztjük, majd átdagasztjuk, és újabb fél órát hagyjuk kelni.
Amikor újra megkelt, deszkára borítjuk, és hosszúkásra formázzuk. Kis darabokat vágunk belőle, melyeket lisztezve elsodrunk. Két hosszabb, kb. 20-25 cm-es rudacskát, és két kisebbet sodorjunk, majd egy hosszabbat. (Amikor fonjuk, lehetőleg sütőpapíron végezzük, hogy utána bele tudjuk húzni a tepsibe.) A két hosszút vízszintesen egymás mellé tesszük két ujjnyi távolságra, ennek közepére keresztbe, ugyancsak két ujjnyira a két rövidebbet. Ahol keresztezik egymást, ott kettőt-kettőt átcsavarunk egymáson, majd párosával összecsippentjük.
Az így kapott forma köré tesszük a hosszúra sodort tésztát. Az elkészült fonatot sütőpapírral áthúzzuk a tepsibe. Úgy dolgozzunk, hogy a tésztánkból több ilyen fonatunk legyen. Készíthetünk kisebbeket, nagyobbakat is. Mielőtt az előmelegített sütőbe tennénk, átkenjük a felvert tojással, akár kétszer is.
Szép pirosra sütjük. Amikor kész, a sütőből kivéve rákenjük a cukros vizet. (1 dl forró víz 5-6 kanál cukorral elkeverve) Konyharuhával letakarjuk, így hagyjuk kihűlni.

További olvasnivalók