Közelről: Extrém időjárás

A június 21-i adás tartalmából.
 

100 évvel ezelőtt süllyedt el „Őfelsége hadihajója”, az SMS Szent István. A magyar építésű csatahajó pusztulásának centenáriuma alkalmából most szombaton, a Múzeumok éjszakáján nyílik kiállítás a Hadtörténeti Múzeumban. A Szent István egyike annak a kevés hajónak, melyeknek elsüllyesztését filmre vették 1918-ban. Jugoszláv búvárok első ízben, 1974-ben merültek le a hajóhoz, majd 1979-ben ismét ők készítették el az első víz alatti felvételeket. Gondos Lászlóval a Hadtörténeti Intézet és Múzem muzeológusával beszélgetett Nagy Nóra.

Séta a kastélyban és környékén, egy finom ebéd a Festetics Tavernában, majd egy kis pihenés a skóciai hercegnő kedvenc kirándulóhelyén. Ami az imént felsoroltakban közös: az a Festeticsek öröksége. Erre építve dolgozott ki új turisztikai tervet a Nyugat Balatoni Turisztikai Ügynökség, melynek célja összefogni és egyben kínálni a környék külön-külön már ismert látnivalóit. A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatának keretében készül majd egy telefonos applikáció, amely éppen ezt a programot mutatja be a turistának. Varga Tünde a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda vezetőjével, Tar Lászlóval beszélgetett.

Amíg a 19. és 20. század nagy közös művészeti műfaja a regény, addig manapság talán a film és a zene a fiatalokhoz legközelebb álló művészeti kifejező eszköz. Négy középiskolás diák egy közös alkotásban, afféle filmetűdben kísérelte meg kifejezni önmagát. A Mi című alkotásuk, ami látható a szegedi Radnóti Gimnázium honlapján, nemzetközi elismerésben is részesült. Tráser László összeállítás.

Tavaly augusztusban tizenegy európai országban volt hőségriadó a Lucifernek elnevezett hőhullám miatt, ami 2003 óta a legsúlyosabb ilyen jelenség volt. A hőség utolsó napjaiban a Balkánon és Olaszországban több helyen 46 fokot mértek. Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban nehezen megfékezhető erdőtüzek pusztítottak. Új, hosszú távú előrejelzéssel álltak elő brit kutatók azzal kapcsolatban, mire számíthat Európa az elkövetkező évtizedekben. Félezer város időjárását vizsgálták meg és arra jutottak, hogy minden eddiginél szélsőségesebb jelenségekre kell felkészülni. Tóth Vali mondja a részleteket.

3 milliárd eurós fejlesztést terveznek Skandináviában: új, jégmentes kikötőt építene Norvégia az orosz határ közelében, amit összekötnének egy 500 kilométer hosszú vasútvonallal a finnországi Rovaniemivel. A szállítmányozó cégek szerint az arktiszi hajóútvonalak egyre gyakrabban válnak jégmentessé a klímaváltozás miatt, így az áruszállító hajók rövidebb útvonalakat használhatnak a Távol-Kelet és Európa között, nem kell az Indiai-óceán és a Szuezi-csatona felé kerülniük. A projekt az Új Selyemút Kezdeményezés nevet kapta. A tudósító Garam Kati.

Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is a mentális rendellenességek közé sorolta a videojáték-függőséget. Néhány ország már a WHO döntése előtt is a komolyabb közegészségügyi problémák közé sorolta a videojáték-függőséget. Dél-Koreában törvény tiltja, hogy 16 éven aluliak éjfél és reggel 6 óra között online játékokat játszhassanak. Kínában pedig az egyik internetszolgáltató korlátozta a gyerekek számára a legnépszerűbb játékokkal eltölthető időt. Magyarországon egy tavalyi kutatás szerint a videojátékok kedvelőinek ötödénél jelentkeznek a problémás játékhasználat jelei. Ez azonban elenyésző a vezető függőséghez, vagyis az alkoholhoz képest. Pálfalvi Sejlát, a Pálfalvi Addiktológiai Központ vezetőjét Nánási Gabriella kérdezte.

A legtöbb gyerekbaleset megelőzhető lenne – figyelmeztet a Magyar Gyermekorvosok Társasága, akik a közelmúltban ismertették a legfrissebb, 2016-os statisztikáikat, ami szerint egy év alatt 30 ezer gyerek került kórházba valamilyen baleset miatt, 470 ezren pedig ambuláns ellátásra szorultak. A szervezet szakemberei felhívták a figyelmet a szülői odafigyelés és az állandó gyermekfelügyelet fontosságára. Folytatódik egészségügyi sorozatunk, Nagy Nóra összeállítása.

Menyecskepapucs szépségversenyt hirdetett meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Nem csak a papucsokról készült fotókat várták a múzeum dolgozói, hanem a hozzájuk fűződő történeteket is. Volt azonban egy szegedi hölgy, aki a múzeumnak ajándékozta azt a papucsot, amit maga is úgy kapott egy ismerősétől. Nagy Margit éppen akkor érkezett a kultúrpalotába, amikor az intézmény néprajzkutatója átvette a páratlan papucsot.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Közelről – Kossuth – június 21., csütörtök, 15:35

Szerkesztő: Nánási Gabriella Kránitz Balázs
Műsorvezető: Bak Anita
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona
Hangmester: Donát Zsolt
Munkatárs: Farkas Szilvia

Tovább a műsoroldalra  >>>

Olvasson tovább