Napközben: Gyógyvíz, termálvíz

A július 9-i adás tartalmából.
 

1.Újrahasznosítás, felelős hulladékgazdálkodás, szemléletformálás: nyári rendezvényeken, strand büfékben néhány óra alatt szeméthegyek képződnek csak a csomagoló és tálalásra használt anyagokból. Ezek mennyiségének csökkentése mindannyiunk ügye lenne, mégsem történik látványos elmozdulás. Hamarosan az egyik német élelmiszerkereskedelmi áruházlánc száműzi polcairól az étkezéssel kapcsolatos műanyag kellékeket.

2.Halfogyasztás ösztönzése: a nyári szezon kitűnő alkalmakat kínál gasztronómiai alkotásra, egyes, kiemelt élelmiszerek előtérbe helyezésére. Ezek közé tartozik a hal, főként a hazai tavi és folyami fajták, amelyek ilyenkor nagyobb mennyiségben állnak rendelkezésre és az üdülőhelyeken nagyobb számban fogyasztják. A magyar halfogyasztás továbbra is elmarad az európai átlagtól, pedig a halhús dietetikai értéke vitathatatlan.

3.A kiberbűnözők nyáron sem pihennek, sőt a nagy nyári leárazásokat felhasználva ürügyül, újult erővel próbálják rászedni a vevőket webes rendelések alkalmával. A netbiztonsággla foglalkozó szakemberek körültekintésre hívják fel a vásárlókat: csak megbízható weblapokon adják meg kártya adataikat, iktassanak be közbülső lépcsőket, mint pl. a paypal rendszert, adjanak meg napi limitet bankjuknál, stb.

4.Gyógyvíz, termálvíz: bár a gyógyhatású hazai vizek négy évszakos turisztikai vonzerőt jelentenek, az igazi vízi élet a szabadtéri strandokon jelenik meg. Milyen összetételű víz milyen betegségre jó, mi a helyzet a nagy múltú fővárosi fürdőkben és mit találhatunk vidéken, ahol az utóbbi években pazar strandok jöttek létre bővítésnek és átalakításnak köszönhetően.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth, július 9., hétfő, 9:00

Műsorvezető: Banner Géza
Szerkesztő: Kuty-Hajdufy Eszter és Bicskei Beáta

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább