Vasárnapi újság: A magyar költő küldetése

A július 15-i adás tartalmából.
 

Veszélyes csomag. Az ENSZ migránspolitikája ellentétes Magyarország érdekével és határozati javaslatuk gyakorlatilag korlátlan és ellenőrizhetetlen migrációs népvándorlásra ösztönöz. A magyar külgazdasági és külügyminiszter azt javasolja a kormánynak, hogy a továbbiakban ne vegyünk részt a tárgyalásokon. Szíjjártó Péter azért látja hasznosnak távolmaradásunkat, mert ezzel egyértelművé tesszük, hogy elutasítjuk a szabad lakóhely választást emberi jogként meghatározó próbálkozást.
Változó széljárás. A közelmúltban megtartott választások Európa-szerte azokat a pártokat erősítették, vagy éppen juttatták hatalomra, amelyek a migránsáradat megállítását és a folyamat megfordítását tűzték zászlajukra. A két politológus, Simon János és Boros-Bánk Levente egyaránt úgy véli, nem csak a migráció párti politikusok, de az őket kiszolgáló sajtó hitele is elveszett.
Liberális országlejáratás államköltségen. Szakács Árpád újságíró a Magyar Idők hasábjain veszi górcső alá, mekkora anyagi támogatást élveznek bizonyos balliberális értelmiségiek és az ennek szellemében tevékenykedő szervezetek, amelyek és akik hálából hazugságokat terjesztenek hazánkról és a FIDESZ-KDNP kormány tevékenységéről. Beszélgetés a szerzővel.
A magyar költő küldetése. Döbrentei Kornél „A harapófogó öblében” című válogatott verseskötete bizonyítja, hogy a sokat hangoztatott tétel, mely szerint az értelmiségnek multikultúrálissá kell válnia, hamis tézis. A nemzeti elkötelezettség ma is, mint a múltban, nem csupán lehetősége, de kötelessége is egy magyar poétának.
Menekülő románok. Vincze Gábor történész szerint az első világháború kitörésekor még jelentős román újonc tömegek álltak be katonának az osztrák-magyar hadseregbe, s bár a háború folyamán ez a helyzet megváltozott, az 1916 nyarán dél- Erdélybe betörő román csapatok elől nem csak a magyarok, de a románság egy része is elmenekült.
Kádár elvtárs plakátjai. A csengeri Helytörténeti Múzeum időszaki kiállítása olyan plakátokat vonultat fel, melyek a szocializmus éveit átéltek számára időutazást ígér, a fiatal generációkat pedig szembesíti a múlt árnyaival. A múzeum igazgatója, Fábián László tapasztalata szerint erre nagy szükség is van, mert az ifjú látogatók szinte semmit sem tudnak sem a „kemény”, sem a „puha” diktatúra évtizedeiről.
A megemlékezés tilos, a koszorú környezetszennyező. A román felkelők ellen harcoló Vasvári Pálra és katonáira emlékező magyarokat csendőrök igazoltatták és tettek feljelentést ellenük tiltott gyülekezés és környezetszennyezés miatt. A megemlékezők között volt Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, aki jogászként tudja, Romániában sem kell engedélyt kérni a megemlékezésre.
Aki a tárgyalás helyett beteget jelentett. Teleki Pál tanítványának visszaemlékezéseit csak 25 évvel halála után hozhatták nyilvánosságra. Szent-Iványi Domokos életének kutatója, egyben rokona, unokaöccse új adatokra, tényekre talált nagybátyja 1945-ös tevékenységéről és arról, miért nem vett részt a háborút lezáró úgynevezett béketárgyalásokon.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Vasárnapi újság – Kossuth – július 15., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: ifj. Tóth György
Műsorvezető: Juhász Zsolt
Felelős szerkesztő: Nagy Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább