Közelről: Kibertámadások Németországban

A július 16-i adás tartalmából
 

Építsünk egy sportpályát a nagykanizsai gyermekotthonnak – ezzel a mottóval hirdette meg jótékonysági akcióját Lubics Szilvia ultramaraton futó éppen egy évvel ezelőtt. A Badwater versenyen jelképesen elárverezte az általa megtett kilométereket, hogy a befolyt összegből egy sportpályát létesítsenek a gyermekotthonban. Több mint egy millió forint gyűlt össze, melyből múlt héten fel is avatták az új sportpályát. A riporter Varga Tünde.

Kozármislenyben, a Pécshez közeli kisvárosban több mint hatezren laknak, köztük több mint nyolcszázan nyugdíjasok, akiknek jelentős része egyedül él. Őket próbálja segíteni az az idősklub, ami tíz évvel ezelőtt jött létre. Egy nagyon aktív közösség ez, melynek tagjai naponta találkoznak egymással. Tormási Attila ingyenes, zenés, memóriafejlesztő műsorával sorra járja az idősklubokat és otthonokat Baranyában, és szerte az országban. Schweier Rita összeállítása.

Ez év áprilisától a Magyar Nemzeti Múzeum feladata, hogy azokban a megyékben, ahol a helyi múzeumok kapacitása nem elég a megelőző feltárások elvégzésére, a Nemzeti Múzeum saját régészeivel segíti a munkát. Jelenleg Méra határában, az M30-as autópálya Miskolc-Kassa közötti szakaszán dolgoznak, ahol különleges bronzkori leletekre bukkantak. A riporter Mács Ildikó.

Több német médiavállalat és egy vegyifegyver-kutatással foglalkozó szervezet vált újabb kibertámadás célpontjaivá Németországban a múlt héten. Az alkotmányvédelmi hivatal információ szerint tavaly nyáron kezdődött a támadási hullám, és valószínűleg jelenleg is folyamatban van. A fenyegetés egy ártatlannak látszó e-maillel érkezik, melynek mellékletében egy Word-dokumentum van. Szakértők szerint a támadók nem csak bizalmas információkhoz férhetnek így hozzá, hanem teljes informatikai rendszerek fölött is átvehetik az irányítást

A Nemzetki Közszolgálati Egyetem kutatója szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt a kibertér veszélyeivel kapcsolatos tudatosság. Az intézményben múlt év tavaszán indult a Kiberbiztonsági Akadémia, a mostani diplomaosztón ötven olyan szakember kapott oklevelet, akik a közszolgálatban dolgoznak majd kiberbiztonsági vezetőként. Becslések szerint világszerte 1-1,5 millió, uniós szinten 300-400 ezer, Magyarországon mintegy 5-10 ezer szakember hiányzik a területről.

A süllyedő szigetek problémájára igyekszik megoldást nyújtani egy amerikai kezdeményezés, amely létrehozná a világ első lebegő városát az óceánon. A Seasteding Institute elképzelése az, hogy az elkövetkező négy évben felépül az első ilyen, a víz felszínéné úszó település. A látványtervek és videók időről időre feltűnnek az interneten, de az utóbbi hónapokban már komolyabb tárgyalásokat is folytattak az érintett szigetek vezetőivel.

Filmvetítés a Balaton partján, a csillagos égbolt alatt. Az előadáshoz a természet adja a speciális effekteket és néha a kertek alatt elhúzó pesti gyors. Évek óta a nyarat a fövenyesi kertmoziban tölti Pálffy Mátyás és családja, aki édesapjával több tóparti vetítőhelyet élesztett fel az utóbbi időszakban. A szezon közepén járnak, egyre több néző keresi fel őket szürkületkor, hogy beüljön egy izgalmas akciófilmre, egy elgondolkodtató művészmozira, vagy akár egy Balatonról szóló természetfilmre. A fövenyesi kertmozi nemcsak a műsorválasztás miatt érdekes hely, hanem azért is, mert ez az ország első ökomozija, ahol minden az újrahasznosításról szól.

A 20. század egyik legmeghatározóbb női művészének, Frida Kahlónak műveiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. Több mint harminc festmény és grafika érkezezett a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedoból, valamint más jelentős mexikói gyűjteményekből Budapestre. A válogatásban szerepelnek olyan művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, és fotók. A tárlat kurátorával, Lantos Adriánával beszélgetett Nagy Nóra.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Közelről – Kossuth – július 16., hétfő, 15:35

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona
Hangmester: Schwarcz Nóra
Technikai munkatárs: Branstetter Zsuzsa

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább