Közelről: Lósport a Magyar Derby után

A július 17-i adás tartalmából.
 

A holokauszt gyermekáldozatait kutatja fel a Saul Gyermekei Emlékprogram. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a Saul fia alkotóival együttműködve hívta életre az emlékprogramot, a cél, hogy 2024-re, a magyarországi holokauszt 80. évfordulójára a legtöbb magyar gyermekáldozat nevét és sorsát tisztázzák – egy teljes generációt szeretnének ezzel szimbolikusan eltemetni. Dr. Toronyi Zsuzsannával, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójával Nagy Nóra beszélgetett.

Tegnap este nyitották meg Havadtőy Sámuel kiállítását a Falk Miksa utcai Makláry Galériában. A házigazda Makláry Kálmán hitvallása szerint olyan magyar származású művészeket képvisel a világban, akik különleges, gyakran szokatlan eszközökkel alkotnak. Reigl Judit, Hantay Simon, Friedler Ferenc mellett közel 10 éve dolgozik együtt „Sam”-mel, kapcsolatuk mára szoros barátsággá alakult. A közelmúltban több európai kiállítás után, a hazai közönség is megismerkedhet Havadtőy műveivel, akinek élete sok varga betűvel vált teljessé. Munkássága Londonból New Yorkba vitte, összehozta John Lennonnal és Yoko Onoval, akivel 20 évig élt együtt Lennon halála után. Ma a Milánó-Szentendre-Budapest háromszögben él és dolgozik. A riporter: Varga Júlia.

Egy rendkívül intelligens, nyugodt, jófejű ló, amatőrök és lányok kezét szereti, laza száron nagyon jól lehet vele dolgozni – így jellemezte lovát Dr. Hammersberg Elemér. Tour to Paris eddig hatból hatot nyert, általában több hosszal. A név pedig kötelez, ha hátralévő két magyarországi versenyén is jól szerepel és egészséges marad, októberben Párizsban mutatkozhat be. Tulajdonosával Alagon találkoztam. A tréningpálya történetéről előbb annak vezetője, ifjabb Hammarsberg Elemér beszél.

A legendás sprinter, Overdose első futama után tíz évvel már utódai vitték tovább a nevét. Összesen 29 csikója született, akik tavaly nyáron a kétéves telivérek között mutatkoztak be. Dunakeszi-Alagon tízen nevelkedtek, köztük Rose Fire. Aki kvalifikációs versenyét megnyerte, azóta több versenyen ért be másodikként. Idén júniusban nem talált legyőzőre, de a 96. Magyar Derby nem épp úgy sikerült, ahogyan azt trénere, Rácz Attila szerette volna. Rose Fire-t tegnap látogattuk meg Alagon. A stúdióban Krebs András, a Kincsem Park munkatársa.

Sport, üzlet, társasági program – az angoloknak rajonganak a lóversenyekért. A foci után ez a második legkedveltebb sport, tavaly 5 és fél millió ember látogatott el az eseményekre, amelyek majdnem 4 milliárd font bevételt hoztak a brit gazdaságnak. A közvetítésekből csak 2017-ben 100 millió fontos hasznot húzott a BBC. A versenyzésben érintett cégek 325 millió fontnyi adót fizettek az államkasszába. 52.000 embert foglalkoztatnak a fogadóirodák, további 18.000 fő dolgozik a lovak közelében. A brit lósportról Tóth Vali tudósít.

1929-ben robbant ki a Horthy- kor legnagyobb bűnügyi botránya. 28 embert állítottak bíróság elé, akikre összesen 162 gyilkosságot tudtak rábizonyítani. Kiderült, hogy Tiszazugban sokaknak kellett meghalniuk pusztán azért, mert akadályozták az elkövetők boldogulását. Egy bábaasszony rájött, hogyan vonható ki az arzén a légypapírból, a mérgezés pedig szokássá vált. Megoldásként tekintettek rá a helyiek. A tetteseket nem tartották gyilkosnak. Miután kiderült, hogy nem elszigetelt esetekről van szó, országos botrány robbant ki. Sok más újságíró mellett publikált az ügyről Móricz Zsigmond a Nyugat hasábjain, később dokumentumfilmet készített Schiffer Pál. Tavaly pedig megjelent egy átfogó tanulmánykötet Mátay Mónika történész szerkesztésében. Hogyan dolgozott a bíróság? Hogyan reagáltak az egyházak, a vidéki emberek, a városi értelmiségi körök? Az ELTÉN tanító Mátay Mónika Farkas Szabolcs kérdezi.

A teljes adást, IDE KATTINTVA hallgathatják vissza!

Közelről – Kossuth – július 17., kedd, 15:35

Szerkesztő: Bak Anita és Kránitz Balázs
Műsorvezető: Bak Anita
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona
Hangmester: Rozbora Zoltán
Technikai munkatárs: Seres Bea

Tovább a műsoroldalra  >>>

Olvasson tovább