Egy hazában: Uborkafesztivál Méhkeréken

A július 22-i adás tartalmából.
 

Hírblokk, benne hangos:

A hazai horvát nemzetiség számára nagy jelentőségű esemény volt az elmúlt vasárnap a Labdarúgó Világbajnokság döntője, a Franciaország-Horvátország mérkőzés. Közösségeik egy emberként szurkoltak a horvát válogatott győzelméért. Emellett közéleti és diplomáciai vonatkozásai is voltak annak, ahogyan Magyarországon figyelemmel kísérték a döntő alakulását. A tudósító Pavlekovics András.

A Siklós melletti Göntéren, a baranyai szerbek zarándokhelyén, ismeretlen tettesek megpróbálták talapzatáról elvinni azt az emlékkeresztet, amelyet Stilyánovics Istvánnak, a siklósi vár törökök elleni védelmezőjének szenteltek. Az esetről Jánosev Ivánt, a Siklósi Szerb Önkormányzat elnökét Mándity Predrág kérdezte.

A Lórévi Szerb Önkormányzat és a helyi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében július 28-án tartják a Lórévi Falunapot. A hagyományos rendezvény részleteiról Krauszné Vukájlovics Melindát, a Lórévi Szerb Önkormányzat elnökét halljuk. (Mándity Predrág)

További hírek:

A jövő évi költségvetésben is nő a magyarországi nemzetiségek támogatása, az erre a célra fordított összeg a 2010-es kormányváltás óta több mint négyszeresére emelkedik – közölte szerdán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára. Szent Konstantin Császár érdemkereszttel tüntette ki a Szerb Ortodox Egyház rádiós szerkesztő kollégánkat, Mándity Predrágot. A mai Románia területén a 19. és 20. században előkerült arany- és ezüstkincsekből nyílt kiállítás szerdán a szegedi Fekete házban. Az örmény fővárosba, Jerevánba utazott az ARI TUN 2018 ifjúsági találkozó magyar gyerekcsapata. Váci hangulatok címmel nyílt kiállítás szerdán a dunaparti város Madách Imre Művelődési Központjának emeleti galériájában. A Magyar Állami Népi Együttest választotta a 2018-19-es évad együttesének a Müpa, így három bemutatót is tarthatnak a Fesztiválszínházban. Szentendrén, az Ister napok keretében ma délután öt órától a Nagyszínpadon Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet ad koncertet.

Anyagok:

Ahogyan legutóbbi adásunkban röviden már beszámoltunk róla: Újvidéken, a Matica Szrpszká Galériájában mutatták be az „Árszénije Teodorovity és a budai szerb templom” című monográfiát. A könyv az egykori tabáni ortodox templomnak állít emléket, illetve ismerteti a fennmaradt ikonosztázionja történetét, amelyet Árszenije Teodorovity festett meg. Ennek teljes restaurálása és konzerválása újvidéki szakemberek segítségével történt, és a közönség is megtekinthette az ottani Galéria kiállítótermében. A tárlat novemberben Magyarországon, a budapesti Történeti Múzeumban lesz látható. Mándity Predrág elsőként Vukovits Kosztát, a könyv egyik szerzőjét, a Budai Szerb Egyházmegye Múzeumának gyűjteményvezetőjét kérdezte.

Nemzetiségünkért Díjjal tüntették ki a Magyarországi Szlovákok Napján a Tücsök Zenekart. Az együttes több mint 25 éve töretlen lelkesedéssel és több száz fellépéssel, magas színvonalon képviseli a magyarországi szlovák nemzetiségi kultúrát. Tagjai olyan fiatalok, akik gyerekkoruk óta szlovák népzenével foglalkoznak. A zenekar 1992-ben egy Nógrád megyei faluban, Mihálygergén kezdte meg működését. Alapítóik akkor még gyermekek voltak. Egyikőjüket, Egyed Ferdinándot Antala Zsuzsanna kérdezte.

Az elmúlt héten tartották a Bajai Halfőző Fesztivált, amely idén is a testvérvárosok jegyében zajlott. Ezúttal a horvátországi Biográd Na Moru volt a díszvendég, Ivan Knez polgármester vezetésével. Ők pedig nem üres kézzel érkeztek a 23. népünnepélyre. Vinko Pešić fotográfus képeiből nyílhatott kiállítás a Kultúrpalotában, a Petőfi szigeten pedig egy olyan kandelábert állítottak fel, amilyen a biogradi tengerparti sétányon is látható. A hagyományos városházi fogadás után Fercsák Róbertet, Baja polgármesterét kérte mikrofon elé Pavlekovics András.

Tegnap második alkalommal rendezték meg a Dunamenti Halfesztivált Mohácson. A baranyai kisvárosban a gasztronómiai különlegességek mellett kulturális műsor és számos tájékoztató program várta a szép számban megjelent érdeklődőket. Schulteisz Gábor járt a helyszínen és a szervező Német kisebbségi Önkormányzat elnökét, Hahnerné Féth Gabriellát kérdezte a rendezvényről.

Uborkafesztivált rendeznek a jövő hétvégén Méhkeréken. Az 1960-as évek elején honosította meg az uborkatermesztést a faluban egy agronómus, a 80-as évek vége felé már a hazai piac 80%-át fedte le a méhkeréki uborka. A dolgos hétköznapok után a jövő hétvége is az uborkáról szól majd Méhkeréken, arról a termékről, amely ismertté tette a falut. A főként románok lakta határ menti községben 16. alkalommal rendezik a fesztivált. A helyiek azt mondjá: ennek híre már a tengeren túlra is eljutott. Netye Bertold alpolgármestert Kaupert Júlia kérte telefonhoz.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – július 22., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább