Egyéb

Ismerje meg a Kaszás Attila-díj jelöltjeit

Varga Klárit, Farkas Ignácot és Nagy Csongor Zsoltot jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést szeptember 7-én a tatabányai Jászai Mari Színházban az országos színházi évadnyitón.
 

A szavazási eljárás utolsó fordulójába Varga Klári, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignác, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsolt, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja jutott.

Az idén tizenegyedik alkalommal átadandó díj rangja egyre magasabb. Az elismerés odaítélésének egyik kritériuma – a kiemelkedő művészeti teljesítményen túl – az adott társulatban vállalt közösségépítő szerep. Olyan ember kaphatja meg a díjat, aki példát mutat a többieknek. A díj jelöltjeit a színészek választják ki maguk közül, ezért már a három jelölt között lenni is azt jelenti, hogy a szakma megbecsülését elnyerték a művészek. A magyar nyelvű színházak saját társulatuk egy-egy olyan tagját javasolhatták, aki az évadban kiemelkedő művészi teljesítménye mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállalt. Idén a szavazás első fordulójában 39 társulat tagjai választották ki jelöltjeiket, akik a második fordulóban önmaguk közül titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt.
A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott.

A Kaszás Attila-díj jelöltjei:

Varga Klári, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja:

Farkas Ignác, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja:

Nagy Csongor Zsolt, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja:

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán és Krisztik Csaba vehette át.

A jelöltekre augusztus 24-én éjfélig lehet szavazni a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

Videó ajánló

Olvasson tovább