Ütköző: A kiberhadviselés, kiberterrorizmus

A július 30-i adás tartalmából
 

A hétfő déli Ütközőben a Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői előadását elemeznénk, amire már vannak ellenzéki és nemzetközi reakciók is.
Vendégek: Kiszelly Zoltán politológus és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász

IDE KATTINTVA a teljes déli adás visszahallgatható!

Az esti Ütköző témája a kiberhadviselés, kiberterrorizmus és bűnözés, amelyek csak látszólag külön fogalmak, a virtuális térben történt támadások elkövetői ugyanis gyakran ugyanazok a hackerek. Mögöttük azonban kormányzatok éppúgy állhatnak, mint bűnözői vagy terrorista csoportok. A kiberterrorizmushoz sokszor különösebb informatikai ismeretek sem kellenek, az iszlám állam brutális kivégzési felvételei a közösségi média szabályozási réseit felhasználva juthattak el a nyilvánosságig, de az is gyakori, hogy a felhasználói tudatlanság, figyelmetlenség, a levelező rendszerek, okos eszközök védtelensége is segíti a támadókat. Sebezhetőek például az amerikai áramszolgáltató cégek számítógépes hálózatai – állítja a The Wall Street Journal. A lap az amerikai belbiztonsági minisztérium tisztviselőire azt írta, hogy tavaly egy orosz hacker csoport több szolgáltató hálózatába is bejutott, és csak a szerencsén, vagy a jóindulaton múlott, hogy nem okoztak nagyobb károkat. Németországban médiavállalatokat és egy vegyifegyver kutatással foglalkozó intézetet támadnak folyamatosan, közel egy éve, s bár a csoportot is azonosították, a kiberek nem álltak le. Ukrajnában nemrég egy egész erőművet sikerült leállítaniuk a hackereknek, több százezer háztartás maradt egy időre áram nélkül, de mi van a támadások mögött? A lehetséges ellenfél gyenge pontjainak keresgélése, vagy netán már el is kezdődött a kiber4háború? Mennyire sebezhetőek a nagy energia ellátó, közmű szolgálató rendszerek? Rajta van-e a világhálón egy atomerőmű? Mi védi a katonai rendszereket, köztük a nukleáris fegyvereket, rakétákat? A globális pénzügyi rendszer papírt már nem is használ, lenullázhatók-e a bankszámlák, kitörölhetők-e a pénzügyi nyilvántartások egy globális méretű kibertámadással?
Vendégek: Kis Benedek József bizotnságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, és Kasznár Attila a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Terrorelhárítási Tanszékének vezetője

IDE KATTINTVA a teljes esti adás visszahallgatható!

Ütköző – Kossuth, július 30., hétfő, 12:30 és 18:00

Szerkesztő: Ujhelyi Zoltán
Műsorvezető: Csete Beáta

Tovább a műsoroldalra >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább