Napközben: HELLO WOOD- építésztábor

Az augusztus 2-i adás tartalmából.
 

A teljes adást IDE KATTINTVA hallgathatja vissza!

Család és Karrierpont női munkavállalóknak
A hölgyek munkaerő-piaci helyzetének javítását, a család és munka összeegyeztethetőségét segíti a közelmúltban Egerben nyílt Család és Karrierpont. A központ célja, hogy a munkaerőpiacon hátrányt szenvedő hölgyeknek nyújtson segítséget szociális, HR- és pszichológus szakember segítségével. A centrum – gyermekfelügyelet biztosítása mellett – képzési lehetőségeket, tréningeket kínál, közösségi térként funkcionál kisgyermekesek és női vállalkozók számára, elősegíti a hölgyek atipikus foglalkoztatásának népszerűsítését, és találkozási pontot nyújt a munkáltatók, s álláskeresők között. De miért is olyan nehéz az édesanyák visszatérése a munkaerőpiacra? Hogyan változtak a munkával kapcsolatos igényeik, és milyen lehetőségeket kínál az álláspiac?
Riporter: Pilisy Csenge
Vendégek:
Soós-Somogyi Anita, Fiatal Családosok Klubja
Kálmán Edina (munka kisgyermekkel.hu oldal projekt vezetője) szervezetfejlesztési csoport – vezető IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
Roboz Zsóka tréner

HELLO WOOD- építésztábor
150 építész és diák vett részt Tokajban Magyarország összes építészeti egyeteméről a HELLO WOOD építésztáborban. A projekt célja, hogy a fiatalok ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre, és egy héten keresztül építsenek, tervezzenek a hely adottságaihoz alkalmazkodva. Milyennek látják Tokajt a huszonéves építészek? Mennyire szívják magukba a táj, a népi építészet jellegzetességét? Milyen hasznot hoz egy ilyen tábor a borvidék számára?
Riporter: B. Tóth
Vendégek:
Pálóczi Tibor, BME építészmérnöki kar oktatója
Strommer Dávid a Tokaj Borvidéki Fejlődésért Nonprofit Kft ügyvezetője

Szilva – Kajszi
Egy héten megjelent hír szerint egy szabolcsi gazda 10 forintos „szedd magad” áron kínálta a szilvát, de vajon ilyen bőséges a termés, vagy nincs, aki leszedje? Miért érdemes a manapság nem annyira divatos gyümölcsöt mégis hazavinni a piacról, vagy elmenni, lerázni a fáról? Mi minden készülhet a szilvából a gombócon és pálinkán túl?
Az a hír is járja, hogy az idehaza kedvelt kajszibarackból pedig hiány van, ennek is utánajárunk.
Riporter: Kovács Bernadett
Vendégek:
Hunyadi István, Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesülete szakmai igazgató
Jenei Jánosné Terike, „gasztroblogger”, főző kurzusok oktatója (Csongrád megye)

Mikor repüljön ki egy fiatal a családi fészekből
A leghamarabb Észak-Európában, a legkésőbb pedig déli államokban költöznek el otthonról a fiatalok az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb jelentése szerint. Míg a svédeknél és dánoknál 21 évesen repülnek ki a családi fészekből, addig Horvátországban, Görögországban és Olaszországban közel 30 éves korukig a szülőkkel maradnak a fiatalok. Min múlik valójában, hogy meddig élvezik a szülői gondoskodást a következő generációk, családi nevelés, kultúra, anyagi lehetőségek? Van-e ideális időpont vagy élethelyzet az elszakadásra?
Riporter: Zila Teodóra
Vendégek:
Bedő imre Bedő Imre – Férfiak Klubjának elnöke
Pólus Enikő, Me-Se-Kő Mentálhigiénés Segítő Központ és MESEKŐ Alapítvány alapítója

Napközben – Kossuth  augusztus 2., csütörtök, 9:00

Szerkesztő: Horváth Ágnes
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább