Egy hazában: 20 éves a VUK, a Magyarországi Német Gyermekekért Egyesület

Az augusztus 5-i adás tartalmából
 

A Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete, a Syllogos adománygyűjtési felhívást tett közzé a múlt héten a tragikus görögországi tűzvész túlélőinek és károsultjainak megsegítésére. A pénzbeli támogatás a Magyar Vöröskereszt segítségével jut el Görögországba, ennek lebonyolításáért az egyesület Csongrád Megyei Helyi Csoportja felel. Vezetője, Purosz Alexandrosz azt mondja: a hazai görög közösség, de a többségi társadalom is azonnal megmozdult a felhívásra. (Lang J.)

A deszki Bánát Szerb Egyesület két pályázata is támogatást nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól. Ezzel két, országos jelentőségű programjuk megrendezéséhez kaptak segítséget – mondta el műsorunknak az egyesület elnöke: Brczán Krisztifor. (Mándity P.)

Az elmúlt hétvégén rendezték az Elekiek Világtalálkozóját a magyar, sváb, szlovák, és román barátság jegyében. A találkozó keretében az eleki Román Nemzetiségi Önkormányzat idén is megrendezte a hagyományos román táncházat, a Joc-ot – számolt be Bágy György, a helyi román önkormányzat elnöke, a tánccsoport vezetője. (Bauer Á.)

Összesen 1 millió 128 385 aláírás gyűlt össze a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására, miután az érintett tagországok hatóságai hitelesítették az aláírásokat. Díszpolgári címmel tüntette ki Szarvas városa Medvegy Pálnét. Ezekben a percekben is tart Siklóson a Stilyánovics Istvánnak szentelt ünnepi megemlékezés, a helyi Szerb Önkormányzat rendezésében. A Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete zarándokutat rendez augusztus 11-én több mint 100 fő részvételével, amelyre tíz pestkörnyéki szlovák településről jelentkeztek érdeklődők. Egy hetes világkörüli utat ígér az augusztus 13-án kezdődő, Tököli Summerfest 2018 programja. Görög estet rendeznek augusztus 11-én Balatonkenesén, a Széchenyi-parkban. A Meszecsinka és Karen Arutyunyan ad koncertet a Sziget Fesztivál világzenei színpadán, augusztus 9-én.

A szarvasi Ótemplomban tartott ünnepi istentiszteleten iktatták hivatalába Kondor Pétert, a Déli Evangélikus Egyházkerület megválasztott, új püspökét, a Kelet-békési Egyházmegye korábbi, békéscsabai esperesét. Kondor Péter az ünnepséget követően hangsúlyozta: az egyház örök küldetése, hogy olyan nyelven tanítsa az emberiséget, hogy a legkülönbözőbb népek is megértsék egymást. Ez a nyelv a krisztusi szeretet nyelve. A déli egyházkerület új püspökével Makai Ildikó beszélgetett.

A Budai Szerb Egyházmegye szervezésében, a Siklósi Szerb Önkormányzattal közösen rendezték meg a hagyományos szerb hittan-tábort, Harkányban és Siklóson. A fő szervezők úgy döntöttek, hogy az idei tábort – amelynek negyven résztvevője volt – a Bibliának szentelik. A tábor lakóit meglátogatta Mándity Predrág is.

Kozármislenyben a Német és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat mellett működik Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is, amely szoros kapcsolatot ápol a „Nasi Ljudi – Mi embereink” Nemzetiségi Egyesülettel. Ennek elnöke – akárcsak a nemzetiségi önkormányzatnak – Barics Arnold. A nagyközség 2007-óta viseli a város címet és egyre bővül a lakossága, több Pécs környéki horvátok lakta településről is költöztek Mislenybe. A város több testvértelepülési kapcsolattal is büszkélkedik , de a legintenzívebb a szomszédos horvátországi magyarokkal és Pag várossal. Barics Arnolddal Pavlekovics András beszélgetett.

Bár javában tart még a nyár, és az iskolások főleg táborokban töltik az időt a kánikulában, de van ahol már a közeledő új tanévre gondolnak. A Gyulai Tankerületi Központ nemrégiben Ruzsa Annát nevezte ki a következő öt évre a Méhkeréki Román Nemzetiségi Kétnyelvű Altalános Iskola élére. A tanárnő egy év óta megbízott vezetőként látta el ezt a tisztséget. Kaupert Júlia arról kérdezte először a fiatal igazgatót, hogy milyen tapasztalatokat szerzett ez idő alatt.

20 éves a VUK, a Magyarországi Német Gyermekekért Egyesület, amely két évtizeddel ezelőtt Fadd-Domboriban tartotta első táborát. Így – nosztalgikus hangulatban – idén újra oda hívták a gyermekeket. 90 résztvevő, közöttük 20 ifjúsági vezető egy héten át, nyaralás közepette, szórakoztató módon tanulta és gyakorolta a német nyelvet, de fürdésre és kirándulásokra is maradt idő. Arnold Krisztina látogatta meg a csapatot, és az egyesület mostani vezetőjével, Werner Gáborral beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 5., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Olvasson tovább