Szlovák nemzetiségi műsor - 32. hét

Az augusztus 6-12. közötti adások tartalmából
 

Augusztus 6., hétfő:
-kedvenc könyveink…
-kalendárium
-múzeum 1889-ben városi múzeumként jött létre. Székhelye a Szlovák Nemzeti Felkelés téren található Besztercebányán, és pillanatnyilag 3 állandó kiállítással működik. Társadalomtudományi kiállítása a Thurzó-házban látható a Szlovák Nemzeti Felkelés tér 4-es szám alatt, a Besztercebánya történetét bemutató kiállítás a Mátyás-házban a Štefan Moyzes tér 20. alatt, a természettudományi kiállítása pedig a Tihanyi-kastélyban, a Radvanská u. 27. szám alatt.
-Napjainkban a Közép-Szlovákiai Múzeuma Besztercebányai kerület társadalmának éstermészetének fejlődésére összpontosító intézmény.
-A múzeum küldetésének elmaradhatatlan részét képezi a prezentációs és a nevelési-oktatási tevékenység (kiállítások, alkotóműhelyek, jelmezes bemutatók, hangversenyek, előadások és szemináriumok) szervezése a széles szakmai és laikus közönség számára, különös tekintettel az iskolaköteles korban lévő ifjúságra. A múzeum aktuális programjairől Karmer Vágnerová, múzeum dolgozója beszél.
-Tótkomlósi tájszótár – megszólaló: Szincsok György, a szótár szerzője ism.
-kedvenc könyveink Megszólaló: Dano Stefan, Nagy András, Szpisák Atila, János Michal…ism.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 7., kedd:
Nemzetiségi hírek, aktuális felhívások
Ezután a szlovákiai Zázrivába látogatunk, ahol Ondrej Boroncoval beszélgetünk a falusi turizmusról és a lovas terápiáról.
A műsor második részében folytatjuk a Genius Loci sorozatot, melynek témája a Kis-Fátra második legmagasabb csúcsa, a Nagy- Rozsutec lesz.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Augusztus 10., péntek:
Rádiójáték – „pozsonyi anyag író: Anton Pavlovics Csehov, Pavlac Peter
színészek: Vásáryová Emília, Kvietik Matúš, Stanke Richard, Labuda Marián, Bukový Lubomír, Kožuch Ján, Šišková Anna, Farkaš Boris, Kerata Laco

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Augusztus 11., szombat:
-Vallási magazin
-A Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar a következő hétvégén két alkalommal is koncertezik, majd Görögországban szerepelnek egy fesztiválon.
-A Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar tavaly dcemberben a Nemzetiségek Napján megkapta a Tótkomlósi Szlovák Önkormányzat „Komlósi szlovákokért” kitüntető címét. Akkor tartották településükön minősítő hangversenyüket, melyen arany minősítést kaptak. A koncerten neves zenei szakemberek és egy szlovákiai zeneszerző is részt vett, akinek a darabját is játszották. Adam Hudec a koncert után nyilatkozott szerkesztőségünknek. Összeállításunkban a koncertből válogattunk és a szakemberek is nyilatkoznak a zenekarról.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább