Egyéb

Új közösségek jönnek létre

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszélt a zsinagógákról, a minjenről, az új közösségekről.
 
Hallgassa meg!

Az elnök beszámolt arról, hogy többször is előfordult az elmúlt hetekben, hogy a nyári szabadságok miatt ő maga volt két körzetben is a reggeli minjen „megmentője”, hiszen tizedik férfiként érkezett a reggel istentiszteletekre. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a múlt héten a szabadságát töltötte a Balatonon, péntek este elment a siófoki zsinagógába, ami csak nyáron üzemel, hiszen nincs ott zsidó hitközség, ellenben van egy lelkes szervező, Winkler Miksa, aki nagy örömmel várja a nyaralásukat a magyar tenger partján töltő zsidókat, a legutóbbi péntek estén 80-an jöttek össze. Heisler András szerint ebben a virtuális közösségben az a szép, hogy mindenkinek örülnek és senkinek sem tesznek szemrehányást, ha nem egy el. Arra a kérdésre, hogy miért vannak kevesebben a zsinagógákban, az elnök szerint biztosan nem azért, mert nagy a meleg, sokkal inkább annak okán, hogy a történelem elvágta a hagyományokat. Ez ellen kell küzdenie a Mazsihisznek – tette hozzá.

A szervezet elnöke megemlítette, szomorúsággal töltötte el őket, hogy az ortodoxia kilépett, de mindezek mellett vannak örömteli események is, jönnek létre kisebb közösségek vidéken, amelyek a Mazsihiszhez csatlakoznak, Sopronban, Szentendrén, legutóbb pedig a Budakörnyéki hitközség alakult meg, ami magába foglalja Diósdot, Törökbálintot, Érdet, ami összlétszámát tekintve közel háromszázezer embert jelent, ahol nyilvánvalóan ott vannak a zsidók is. Az új közösségek, mint a Budakörnyékinek is az esetében az történt – mondta el Heisler András, hogy van egy mag, amelyik korábban másik zsinagógába járt, ebben az esetben Lágymányosra, és kerestek maguknak a lakóhelyükhöz közelebb lévő helyet az imádkozásokhoz. Ennek a magnak lesz a feladata, hogy magához vonzza azokat, akik korábban még sosem jártak zsinagógába. Az új közösségek akkor csatlakozhatnak a Mazsihiszhez, ha rendelkeznek 10 zsidó felnőtt férfival, természetesen a rendszeres működéshez ennél több emberre van szükség.

Az interjú a 2018. augusztus 10-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Videó ajánló

Olvasson tovább