Hajnal-táj: Terjed a burgonyavész Székelyföldön

Az augusztus 15-i adás tartalmából.
 

Krumpli
A nyári esőzések miatt terjed a burgonyavész Székelyföldön., de sok helyen a földek is víz alatt álltak, így a rothadás kárt tesz a termésben. Hargita megyei helyzetkép Oláh-Gál Elvirától.

Hallgassa meg!

Állatorvos

Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol

Hallgassa meg!

Héja

Európa, Ázsia és Észak-Amerika erdeiben fordul elő, de parkokban és falvakban is él. A Kárpát-medencében főleg a hegy- és dombvidékein vadászik, de az Alföldön is megtalálható. A méteres szárnyfesztávolságú, kiló feletti testtömegű ragadozó a légtornász könnyedségével ejti el zsákmányát, ott, ahol huzamosabb ideig fészkel, gyászba borulnak a veréb- és gerlefamíliák, de ha a nagyobbra növő tojó vadászik, a nyulak is jobban teszik, ha nem sétálgatnak a barázdákban.
A vérengző természet egyébként érző szívet takar, a héja kifejezetten családcentrikus, hűséges madár. A hím páratlan kitartással, akár a koplalást is vállalva hordja a zsákmányt a fiókáknak és a tojónak, amelynek – egy látványos légi bemutató keretében, ez a héjanász – életre szóló hűséget esküszik, meséli Zsoldos Árpád hangvadász.

Hallgassa meg!

Matyér

Legalább 100 mázsa hal pusztult el a szegedi Maty-éren az elmúlt hetekben. A Maty-éri evezőspálya a világ egyik legjobb adottságú verseny helye. Kotrását legalább 10 évenként el kell végezni. A most esedékes mederkotrás és víz leeresztés egy nagyobb volumenű fejlesztéssel esik egybe. A tározó leeresztése júliusban megkezdődött. És ez okozta a halpusztulást, nyilatkozta Nagy Margitnak Láda Gáspár a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke

Hallgassa meg!

Balaton

Visszaállítják a nádas által elfoglalt horgászhelyeket a Kis-Balatonon. A környékbeli horgászok számára ez nagyon fontos, hiszen a térség természetvédelmi terület, így amúgy is kevés a horgászható vízfelület. Ugyanakkor, főleg a nyári időszakban a Balatonról is sokan járnak ide pecázni, miután ott, a szezonban a strandokon nem élhetnek szenvedélyüknek.

Hallgassa meg!

Moly

A dél-amerikai paradicsommolyt évekkel ezelőtt behurcolták Európába, és a göngyölegek közé bújt rovarok, eljutottak szerte Európába, sajnos hazánkba is. Dr. Pénzes Béla rovarász professzor, egyetemi tanár mondja el, hogy visszaszorulóban van a dél-amerikai paradicsommoly kártétele. Sikerült felvenni ellene a harcot, méghozzá biológiai fegyverekkel is. Egy másik jelentős kártevő a gyapottok bagolylepke hernyója, amely szintén „kukacosodást” okoz a paradicsomnál, sőt a paprikánál is.

Hallgassa meg!

Cekker

Száz kilométeres körzetből fogadják a helyi termelőket. A cél: közvetlen kapcsolat a termelő és a vásárló között a tudatosság jegyében. A keszthelyi székhelyű Cekker bevásárló közösséget lelkes helyi őstermelők alapították. Interneten le lehet adni a rendelést, majd a hét egy előre meghatározott napján, és helyen személyesen lehet átvenni a friss termékeket. A rendszer úgy tűnik, jól működik, egyre több az érdeklődő. Hétvégén a cekkeresek a keszthelyi Gasztrofesztiválon mutatkoztak be.

Hallgassa meg!

Kukorica

A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett, sok energiát is szolgáltat. 100 g-on ként, 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, valamint vasat, foszfort, karotint, és meszet is tartalmaz. Felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak, de a salátáknak is kedvelt kiegészítője. Csaló árusok azonban a nyári kukoricaszezonban sokszor takarmánykukoricát próbálnak meg eladni a vevőknek, pedig ízben nagy a különbség a két változat között. Ahogy minden élelmiszernél, zöldségnél és gyümölcsnél, lehetőleg attól vegyünk, akihez bizalmunk van. A salgótarjáni piacon ezt tette Tarnóczi László is.

Hallgassa meg!

Tökmag

Az Őrség aranyának is szokták nevezni. A hidegen sajtolt tökmagolaj nemcsak szívbarát, de segít megelőzni a felfázást, hatékony prosztata bántalmakra, E-vitamin tartalma miatt pedig a szépség megőrzésében is hatékony- főleg ezekkel érvelnek a helyi őstermelők, akik még az augusztusi betakarítás előtt járják az országot, és hirdetik az őrségi kincseket. A tökmagolaj termesztésével főleg a Nyugat- Dunántúlon foglalkoznak, nagyobb mennyiségben már a 16. század óta. Mára pedig nem csupán a sajtoló, préselő üzemek nőtték ki magukat, de a turizmusával is az egyik legkedveltebb kirándulóhely lett az Őrség. Belényi Barbara Vilma néni kézműves termékeivel az őriszentpéteri piacon találkozott.

Csángók
Ötödik alkalommal rendezték meg a Kárpát – Haza Magyar Konferenciát Jászberényben. Az üzleti fórumon a külhoni fiatalokat támogató ösztöndíjrendszerről és a családi vállalkozások számára kiírt pályázatokról is szó volt. Beszélnek Papp Imre a Kárpát-Haza Klub elnöke, Dr. Rédei István a CO-OP Star Zrt elnök-vezérigazgatója, Kádár Zoltán, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kabinetfőnöke

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 15., szerda, 5:11

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább