Közelről: Illegális elefántvadászat Afrikában

Az augusztus 16-i adás tartalmából
 

Állami felügyelet alá vonhatják Olaszországban az autópályák fenntartását, ha az ezzel megbízott vállalatok nem tudják megfelelően ellátni a feladatot – jelentette ki Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes csütörtökön, két nappal a tragikus genovai hídomlás után. A részletek Jankó Anitától és Gungl Lászlótól.

Hétköznapi angyal – egy jótékonysági program, ami nemcsak karácsonykor működik, hanem egész évben. Egy miskolci bevásárlóközpont vezetősége úgy döntött, minden hónapban támogatnak egy rászoruló tehetséges gyermeket. Az első kiválasztott a 13 éves Bandzsók Viktor lett, akit nagyszülei nevelnek, és nem tudják biztositani számára a zenetanuláshoz szükséges hangszert. Viktor most egy gitárt kapott. A riporter B. Tóth Erika.

Tizenhat virágkocsi, köztük egy óriás virágtigris vonul majd végig augusztus 20-án az idei debreceni virágkarneválon, a kompozíciók elkészítéséhez 670 ezer szál dália érkezik Hollandiából. A hagyományos programok mellett újítások sora jellemzi az idei debreceni programot. Az előkészületek már javában zajlanak, a riporter Gyarmati Péter.

Az elmúlt években csökkent ugyan az illegális elefántvadászat Afrikában, mégis eltűnőben vannak a hatalmas állatok a fegyveres konfliktusok és az élőhelyük beszűkülése miatt. 10 év alatt 110 ezerrel csökkent az ormányosok száma, de nincsenek könnyű helyzetben az orrszarvúak és a tigrisek sem. A WWF TRAFFIC programja a veszélyeztetett fajok kereskedelemének ellenőrzésével foglalkozik. A szervezet európai regionális megbízott igazgatója Kecse-Nagy Katalin. Vele beszélgetett Bak Anita.

Rendezvényszervezéssel foglalkozott Budapesten, de éveken át nézegetett egy 100 éves, jobb sorsra érdemes épületet Badacsonyörsön. Az egykori Rózsa presszó a helyiek kedvelt helye volt, Jászai Heninek köszönhetően pedig már a turistáké is. a Vánkos olyan, mint egy angol romantikus regény helyszíne a kőfallal, a verandával és zsalugáterekkel. A tulajdonos missziója, hogy a helyieket és a vendégeket összehozza, mert szerinte nem az a fontos, ki honnan érkezett, hanem az, hogy milyen értékeket hordoz a bőröndjében. Nánási Gabriella interjúja.

Manapság frissen végzett magyar fogorvosként vidéki kistelepülésen dolgozni nem kis feladat. Külföldön, az Európai Unió nyugati országaiban akár az itthoni árak tízszeresét is elkérhetik. A hazai fogorvosok jó hírű szakemberek, nem véletlen, hogy az ország bizonyos részein még mindig virul az ún. fogászati turizmus. Nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas a fogakra, hanem a gyümölcsök savas kémhatása is gyengítheti a fogzománcot és okozhat fogszuvasodást, már a tejfogaknál, gyermekkorban is. Fogápolásban továbbra sem járunk élen Európában, sok gyermeknél pedig már viszonylag kicsi korban megjelennel a visszafordíthatatlan elváltozások. a fogszuvasodás továbbra is népbetegség, fontos lenne a rendszeres kontroll, mert azzal megelőzhető lenne a gyökértömés és a fogeltávolítás. Tráser László beszélgetett Lázár István fogászati szakfelügyelő főorvossal, aki a Makó melletti Kiszomboron dolgozik, évtizedek óta.

Van aki gyalog, más kerékpárral vág neki – az biztos, hogy sokak bakancslitáján ott van, hogy egyszer meg kell kerülni a Balatont. Az azonban elég ritka, hogy valaki longboarddal tegye meg a több mint 200 km-es útat. Pusztai Anna testvérével vágott neki a tókerülésnek – Nagy Nóra kérdezte.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Közelről – Kossuth – augusztus 16, csütörtök, 15:35

Szerkesztő: Nánási Gabi – Kránitz Balázs
Műsorvezető: Kránitz Balázs
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona
Hangmester: Toman Sándor
Technikai munkatárs: Schwarcz Nóra

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább