Virtuózok 2018 - cikkek

Fiatal Zenészek Eurovíziója 2018 döntő csütörtökön este élőben az M5 műsorán!

Az M5 kulturális csatorna csütörtökön este 20 órától bemutatja Önöknek a versenyt, visszanézhetik Máté elődöntőben játszott produkcióját és a zsűri értékelését, valamint az elődöntő eredményhirdetését. 20:30-tól pedig élőben követhetik a Fiatal Zenészek Eurovíziójának döntőjét Edinburgh-ból.
 

A Fiatal Zenészek Eurovíziója 19. alkalommal kerül megrendezésre. A klasszikus zenei versenynek idén Edinburgh ad otthont az Egyesült Királyságban. Az elődöntők a Fesztiválszínházban került megrendezésre, a döntő pedig a 2200 fő befogadására képes Usher Hall-ban lesz. Az elődöntőt két részletben, augusztus 18-án és 19-én láthatták az érdeklődők. A döntőt augusztus 23-án rendezik meg, amelyet élőben követhetnek az M5-ön.

Magyarországnak 2014-ben Devich Gergely elhozta a bronzérmet, a 2016-os verseny pedig a lengyel Łukasz Dyczko győzelmével zárult. idén hazánkat Bencze Máté szaxofonos képviseli, aki a Virtuózok különdíjasaként vehet részt a megmérettetésen. A döntőben a hat versenyzőt -  a magyar Bencze Máté (szaxofon), a német Mira Foron (hegedű), az orosz Ivan Besszonov (zongora), a norvég Birgitta Elisa Oftestad (cselló), a cseh Indi Stivín (nagybőgő) és a szlovén Nikola Pajanovic (hegedű) – a BBC Skóciai Szimfonikus Zenekara fogja kísérni, a dán Thomas Dausgaard vezényletével.

A verseny házigazdája, az Egyesült Királyság három kihagyott verseny után tért vissza a mezőnybe. Emellett Görögország egy, Oroszország három, Belgium öt, Észtország hat, Spanyolország hét, míg Izrael tizenöt kihagyott verseny után képviseltette magát ismét. Az előző évben harmadik helyen végzett Ausztria azonban a rendezvény történetében első alkalommal nem küldött versenyzőt. Így összesen tizennyolc ország képviseltette magát Edinburgh-ban.

A Fiatal Zenészek Eurovíziója versenyt 1982-ben kezdeményezte az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége. Az Eurovíziós Dalfesztivál komolyzenei “kistestvérének” számító viadalra Magyarország eddig négyszer nevezett be. A kétévente megrendezett versenyen 1994-ben Faragó Márk zongorista, 2000-ben Rácz Ödön nagybőgős, 2014-ben Devich Gergely csellista, 2016-ban Jakab Roland Attila hegedűs vett részt.

Nézzék meg Bencze Máté elődöntős produkcióját:

Az elődöntős visszatekintőt 20 órától láthatják, a döntőt pedig 20 óra 30 perckor közvetítjük élőben az M5 műsorán.