×

Bencze Máté a legjobb hat között Edinburgh-ban

Sikeresen szerepelt Bencze Máté a Fiatal Zenészek Eurovíziós versenyének elődöntőjében, így az augusztus 23-i döntőben is színpadra állhat. A 18 éves, debreceni születésű zenész a három részre bontott szombati elődöntő harmadik etapjában mutatta be tudását az edinburgh-i Usher Hallban. Műsorában Jules Demersseman Fantázia egy eredeti témára J. S. Bach g-moll szonáta BWV. 1020. – I. Allegro tétele és Pedro Iturralde Kis csárda című műve szerepelt.
 

„Úgy gondolom, hogy már az is óriási dolog, hogy bekerültem 18 zenész közé, akik felléphettek a Fiatal Zenészek Eurovízióján – nagy élmény és megtiszteltetés Magyarországot képviselni ezen a versenyen. Úgy érzem, hogy magamhoz képest is sikerült jól teljesítenem az elődöntőben és nagyon örülök, hogy a zsűri is hasonlóképpen vélekedett és továbbjuttatott” – mondta Bencze Máté. A csütörtöki döntőben a magyar zenész mellett az orosz Ivan Besszonov, a norvég Birgitta Elisa Oftestad, a cseh Indi Stivín, a német Mira Foron és a szlovén Nikola Pajanović mérkőzhet meg a győzelemért.

Bencze Máté az augusztus 23-i döntőben Jacques Ibert Concertino da camera című művét játssza majd a zsűri előtt. A verseny végső győztese a trófea mellett 7000 euróval is gazdagodik, emellett a következő szezonban a BBC Skót Szimfonikus Zenekarával léphet fel.

„Nem vagyok izgulós típus, így egyáltalán nem tartok attól, hogy a színpadra kell állnom augusztus 23-án – nagyon várom, hogy egy olyan hatalmas és elképesztően jó hangzású teremben fújjak, amilyen az edinburgh-i Usher Hall. Bízom benne, hogy a döntőben is jó helyezést tudok elérni, de már magáért a lehetőségért is hálás vagyok, aminek köszönhetően felléphetek egy ilyen rangos nemzetközi versenyen” – mondta el Bencze Máté a csütörtöki megmérettetésről.

A Fiatal Zenészek Eurovíziójának döntőjét augusztus 23-án 20:30-tól élőben közvetíti az M5 kulturális csatorna, a BBC-vel együttműködve, előtte 20:00-tól az elődöntőről készült összefoglalót láthatják az adó nézői.

Forrás: MTI/MTVA)