Egyéb

Látszik, hogy a vidéki közösségekben páratlan ütemű munka zajlik

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt a vidéki közösségek fejlődéséről és gondjairól, de szóba került még a tanévkezdés is a zsidó közösség iskoláiban is.
 
Hallgassa meg!

Heisler András elmondta, az idei nagyünnepeken is tömegek mennek el a fővárosi és a vidéki zsinagógákba. Ez többek között köszönhető annak az aktivitásnak, amelyet a vidéki zsidó közösségekben lehet tapasztalni, persze mindezek mellett gondok is vannak vidéken, hiszen a fiatalok egy része a fővárosba vagy éppen külföldre megy, azaz ezzel is számolni kell. Azonban – emelte ki az elnök, az látszik, hogy a vidéki közösségekben páratlan ütemű munka zajlik, ezek közül kiemelte a szombathelyi és a zalaegerszegi közösségeket, ahol az elmúlt időszakban megfordult a Mazsihisz elnöke. Mindkét városban – ahogy a többi településen is – a helyi közösség igyekszik megőrizni, megmutatni a zsidóság nyomait, emlékeit, de – mint ismételten megerősítette, vannak gondjaik is. Ezek a gondok nem anyagi jellegűek, hanem elsősorban emberiek, mert valóban hiányoznak a fiatalok ezekből a közösségekből. A Mazsihisz vezetése, a szervezet alelnökének, a pécsi Goldmann Tamásnak a vezetésével egy olyan tervet kíván kidolgozni, amely során pont a vidéki közösségek jövőjéről tárgyalnának. Tudni kell – tette hozzá Heisler András, kétféle vidéki közösség létezik, vannak a kisebbek, ahol a hitélet tradíciói nehezebben tarthatók meg, és vannak a nagyobbak, mint Debrecen, Pécs, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, ahol még megvannak a hagyományok.

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem egyik legnépszerűbb képzése a szociális munkásoké, akik a tanulmányaik alatt és után is többféle szociális munkában vesznek részt, így akár a különböző ételosztások megszervezésében. Ennek kapcsán jegyezte meg Heisler András, hogy a Mazsihisz konyháján naponta 250 adag ingyen ebédet osztanak, visznek ki olyan helyekre, ahol idős, rászoruló, Holokauszt túlélők vannak. De – emelte ki az elnök, azt is tudni kell, a Mazsihisz összes intézménye nyitott, azaz, ha valaki éhes, az kap enni, ha valaki rászorult, akkor kaphat valamilyen segítséget.

A Mazsihisznél már működik az a csapat, amelyik éppen azt a szociális hálót igyekszik megteremteni, ami egész egyszerűen nem engedi meg, hogy akár egyetlen zsidó ember is éhes maradjon. Ezt a gondolatát kiegészítette azzal a Mazshisz elnöke, hogy a Tóra törvényei is előírják, segíteni kell a rászorulókon, függetlenül attól, hogy valaki zsidó, nem zsidó.

Az interjú a 2018. augusztus 31-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Videó ajánló

Olvasson tovább