Család-barát

Boldogi nagyrózsa

Alapanyagok 4 fő részére:
– 5 db tojás
– 0,5 l tej
– 0,5 kg rétesliszt
– 2 evőkanál cukor
– só ízlés szerint
– 1 késhegynyi szódabikarbóna
– 1 evőkanál 20%-os ecet
– 0,2 kg körte
– 0,2 kg szilva

Elkészítés
A tojásokat tálba ütjük, és összekeverjük a cukorral. Apránként hozzáadjuk a tejet, és annyi lisztet, hogy palacsinta sűrűségű masszát kapjunk, plusz a sót és a szódabikarbónát is hozzákeverjük. Egy literes lábosba fél liter olajat öntünk, átmelegítjük, a nagyrózsa sütőformát belehelyezzük. Mikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába, majd forró olajba visszahelyezzük. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor a sütés után nem jön le a formáról a sütemény (2-3 mm-t hagyjunk szabadon, a tetején). Hirtelen átsül (szalmasárgára sütjük). Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Mézben megforgatott szilvával és körtével kínáljuk.

További olvasnivalók