Egyéb

Közelről: Az informatika biztonsági alapismeretei

Szeptember 11-i adás tartalmából.
 

Mindenki emlékszik azokra a hátborzongató képsorokra, melyek 17 évvel ezelőtt nagyjából ebben az időben jelentek meg a televíziók képernyőin. Sokan azt hitték, valamilyen katasztrófafilmet látnak, de a tudósítások élő egyenes adásban érkeztek New Yorkból és Washingtonból. 2001. Szeptember 11-én érte terrortámadás az Egyesült Államokat, amely során a terroristák, miután elraboltak négy járatot, a repülőgépeket élő bombaként nekivezették a szimbólumnak számító épületeknek. Az Egyesült Államok válaszul háborút hirdetett a terrorizmus ellen.

Hallgassa meg!

A gyermekkori elhízással kapcsolatos legfontosabb géneket keresik a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika obezitás centrumában; az év eleje óta tartó kutatómunka célja a túlsúllyal szembeni hatékonyabb fellépés. Magyarországon a 18 éven aluli kamaszok 20-25 százaléka elhízott, ami azért aggasztó arány, mert ezeknek a gyerekeknek a 80 százaléka felnőttkorában is túlsúlyos lesz, ami pedig súlyos egészségügyi kockázattal jár. A klinikán működő centrumban nem támogatják a szigorú kalóriamegvonásos diétákat, inkább pszichológust vontak be a kezelés folyamatába. Dr. Szabó Andrással, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójával Deák Dóra beszélgetett.

Hallgassa meg!

November 1-től már csak az új 1000 forintos bankjegyekkel lehet fizetni. Akinél marad a régiből, a postákon, a bankokban vagy a Magyar nemzeti Banknál tudja becserélni. Az új – idén tavasszal megjelent – fizetőeszköz színben sötétebb az elődjénél és technikailag is védett a hamisítástól. Pataki Tiborral az MNB készpénzlogisztikai igazgatójával Horváth Katalin beszélget.

Hallgassa meg!

Adathalászat, e-mailen érkező kártevők, fake news, internetes fizetés, kattintásvadászat. Az információs társadalom fejlődésével összhangban aktualizálta IT biztonság közérthetően című, az informatika biztonsági alapismereteit tartalmazó kötetét a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. A legfrissebb változat augusztus végén jelent meg. A 2018-as trendeket és a legégetőbb veszélyforrásokat mutatja be a kötet. A 2017-es kiadását több mint tízezren töltötték le. Alföldi Istvánt, a társaság ügyvezetőjét Süveges Gergő kérdezte.

Hallgassa meg!

Hétvégén volt az elsősegélynyújtás világnapja. Miskolc több pontján élethű baleseti szimulációkba cseppenhettek nemcsak a versenyzők, hanem a járókelők is. A Magyar Vöröskereszt ezzel is szerette volna felhívni a lakosság figyelmét az elsősegélynyújtás fontosságára. A szervezet húsz év után újra Miskolcon rendezte meg Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjét. Közel háromszáz fiatal mérte össze tudását elméletben és gyakorlatban. Az országos döntőbe jutott csapatok egy 21 állomásos körpályán adtak számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteikről. A riporter B. Tóth Erika.

Hallgassa meg!

A kaposvári Sághegyi Adél Laura az óceánon úszó, egyre gyarapodó szemétfoltok megszüntetésére keres megoldást egy mólóra tervezett hulladék újrahasznosító dizájn laborral. Az ifjú építészmérnök különösen fontosnak tartja, hogy olyan épületeket tervezzen, melyek amellett hogy környezettudatosak, egyben a fenntarthatóság feltételeinek is megfelelnek. Ennek jegyében adták át a nyáron szülővárosában az általa tervezett interaktív utcabútorokat is. Vele beszélgetett Farkas Szabolcs.

Hallgassa meg!

9 fiatal művész alkotásával nyílt meg az Ybl Budai Kreatív Házban a Felfedezők című tárlat, ami a Budapest Art Mentor program bemutatkozó kiállítása. Az Együtt a Művészetért Egyesület programja a tehetséges, képzőművészeti alkotóknak segít a pályakezdésben. A kiállításon szereplő művészek valamennyien a mentorprogram első évfolyamának tagjai. Ferenczy Bálint művészettörténésszel, a tárlat kurátorával beszélgetett Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Közel kétszáz zenész gyűlt össze a szombathelyi Fő téren, hogy megünnepelje a Magyar Dal Napját. A gitárosok, és dobosok mellett kórusok, baráti társaságok is bekapcsolódtak a nyilvános örömzenélésbe, ahol Márti dala, egy Tankcsapda sláger és természetesen LGT szólt. Gergó Judit összeállítása.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – szeptember 11, kedd, 15:35

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona
Hangmester: Gyurmán Gábor
Technikai munkatárs: Schwarcz Nóra

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább