Egyéb

Hajnal-táj: Fellendülőben van hazánkban a lovasturizmus

A szeptember 13-i adás tartalmából
 

Szabolcs
Volt időszak, amikor a történelmi múltban nem látták a vonzerőt. A rendszerváltás után a turizmus más megvilágításba helyezte a történelmi értékeket, helyszíneket. Szabolcs községben ma már tudják, hogy a földvár egyszerű sánca, az 1092-s országgyűlés olyan értéke a községnek, amellyel más nem rendelkezik, ami vonzza a látogatót, hírnevet jelent az ott élőknek.

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – mit lehet tenni a kakas túlnőtt sarkantyújával?

Lovasturizmus
Fellendülőben van hazánkban a lovasturizmus. Szilvásváradon nemrég adták át a Lipicai Lovasközpontot, amely Közép-Európa legmodernebb lovas standionja, ahol a következő hetekben már lóárverést, fogathajtót, díjugratót versenyt is rendeznek, sőt itt ülésezik a Nemzetközi Lipicai Szövetség is. Mindez ezreket vonz a térségbe. Dallos Andor, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója beszél mindezekről.

Partfürdő
A strandolás zaja a kishajók motorjának hangja. A szegedi Partfürdő üzemeltetője már a jövő nyárra gondol. Felújítják a belvárosban található egyetlen ANTSZ és a jegyző által kijelölt szabadstrandot. Igazi beac-hangulat várja jövőre azokat , akik jobban szeretik a szabad vizeket,mint a medencét. Az újszegedi Partfürdőn csak a Tisza áradása állhatja útját a munkának.

Pongor
Csaknem kétszázmillió forintból újítják meg a Pongor patak medrét Abasáron. Abasárt, földrajzi helyzete miatt, a Mátrából érkező vizek nagy erővel és nagy mennyiségben érik el, házakat veszélyeztetve ezzel. Ráadásul a hegyvidéki területekről koncentráltan lezúduló vizek gyakran nagymennyiségű hordalékot szállítanak magukkal. A település évtizedes problémája szűnik meg ezzel a helyieknek, amiről Lénártné Benei Anikó polgármester beszél.

Alma
Alma és almás sütemény. Duraj Jánosné, Marika és lánya, Duraj Erika beszél a budapesti kertjükben lévő hatalmas Mutsu alma fáról, és a családot ellátó gyümölcs feldolgozásáról, valamint az almafa növényvédelméről. Erika elmondja a kevert almás sütemény receptjét is. A Mutsu, japán nemesítésű fajta. Nagyon erős a növekedési erélye.

Szüret
Mint az ország más részeiben, úgy a Badacsony vidékén is korábban kezdődött a szüret. Itt ez annyiban bonyolította a helyzetet, hogy e munka belecsúszott az a még zajló idegenforgalmi főszezonba, a nyári borfesztiválok időszakába, nehezítve ezzel azt is, hogy megfelelő munkaerőt szerezzenek a pincészetek a szüretre.

Katonáék
A Katona család, több mint két évtizede foglalkozik borászattal. 42 hektáros szőlőültetvényét Balatonbogláron műveli, a feldolgozás nagy része is ott zajlik, ám a palackozás, címkézés, borkóstolók szervezése már a budafoki pincéjükben történik. Katona Tibor borász, a családi vállalkozás egyik legfiatalabb tagja is Budafokon tanulta meg a szakmát, míg ő a borkóstolókért felel, unokatestvére a legújabb állatos címkéket rajzolja, húga pedig a rendezvényeket szervezi. Céljuk a hitelesség, hogy a fürtöktől a palackozásig mindent maguk készítsenek, de a fiatalos frissesség mellett megőrizzék az étékeket is. Belényi Barbara a legforgalmasabb időszakban kereste fel a pincészetet, amikor egyszerre zajlanak a fesztiválok, a palackozás és a szüret is. (szept. 20-án szeretnének végezni a szürettel)

Szója
Tavaly meghirdette a kormány a Magyar fehérjetakarmány Programot, amelynek célja az, hogy a 3 éves kutatási idő alatt nőjön hazánkban a GMO mentes szója vetésterülete és a magyar szükségleteket minél nagyob mennyiségben hazai, biztonságosnak mondott szójából elégítsük ki. Ebben a programban kulcsszerepet kapott a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft is, kedden fajtabemutatót tartottak Kiszomboron.
Virághné Pintér Gabriella a szegedi Gabonakutató Nonprofit kft kereskedelmi igazgatója, a Magyar Szója Egyesület elnökségi tagja feladataikról beszélt Nagy Margitnak.

Babos
A kötelező újévi lencse, néha egy-egy tányér borsófőzelék, vagy paszulyleves – ennyi egy átlagos magyar ember hüvelyesfogyasztása. Ami rendkívül alacsony, hiszen nagyon egészséges fehérjeforrásról van szó. Ráadásul a pillangós növények termesztése nagyon jót tesz a termőtalaj szerkezetének és tápanyagforgalmának is. Mivel a hüvelyesek nagyon jól kötik meg a nitrogént, előszeretettel használják vetésforgóban ezeket a növényeket., Hiszen a gyökérzetükre ültetett növények a hüvelyesek maradványaiból használják fel a nitrogént a növekedésükhöz. 11 ország részvételével indított kutatási projektet az Európai Unió a hüvelyes növények környezetbarát termesztésének és fogyasztásának növelése érdekében. Az úgynevezett True (ejtsd trú) projekt idei konferenciája most zajlik Budapesten.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 13., csütörtök, 5:11

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább