Egyéb

Hajnal-táj: Miért agresszív a macska?

A szeptember 14-i adás tartalmából
 

Együttműködés
Szatmárnémeti (RO) és Szabolcs Szatmár Bereg megye összefogásával és sikeres közös pályázatuknak köszönhetően, sok műemléki épület és egyházi ingatlan újulhat meg a jövőben a térségben.

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – miért agresszív a macska?

Hortobágy 
Nem volt halpusztulás Európa legnagyobb édesvízi halgazdaságánál a forró nyári hónapokban. A Hortobágyon ideálisak a feltételek, folyamatosan frissítették a tórendszert a kánikulában. A társaság már elkezdte az őszi lehalászást, karácsonyra megközelítőleg 500 tonna halat értékesítenek.

Halak
Érzik a klímaváltozást a halgazdálkodók is. Ahol nem kapott természetes vízutánpótlást a tó, ott halpusztulással járt a nagy meleg. Az ősz már több helyen a haltelepítés időszaka: Egerszalókon a helyi mikroklíma védte meg a halállományt, a Tisza-tónál azonban a növényzet gyérítése okoz gondot. Szuromi Csaba, az Agria Szabadidős Egyesület elnöke, az Egerszalóki Víztározó halászati őre, Hegedűs Gábor, a tó halgazdálkodásáért felelős Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezetője

Frigo
Hűtőház épül a Nógrád megyei Szécsényben az önkormányzat és a budapesti székhelyű Házikó Farm Kft. közös beruházásában 140 millió forintból; a telephelyen jövő nyárra a kft. egy gyümölcsfeldolgozó építését is tervezi. A közös cég 115 millió forintos támogatást nyert el a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán. A hétfői alapkő-letételen elhangzott: a hűtőház év végére megépül, az engedélyezések és a próbaüzem után tavasztól működik, s ezzel párhozamosan indítja 400 millió forintból gyümölcsfeldolgozója építését a Szécsénybe települt vállalkozás.

Moly
Zsigó György növényvédelmi sorozata. Almamoly. Az almamoly április végétől folyamatosan támad, több hullámban. Van egy 3. nemzedéke is, amely úgymond csonka nemzedék, ám a hő összegre szaporodó és rajzó életciklusú molyok, 2018-ban jól fejlődtek, hiszen a hőmérséklet megvolt a fejlődésükhöz. Elmosódnak a rajzáscsúcsok. Szinte folyamatos a támadás tavasztól kezdve, egészen mostanáig. Ilyenkor már kizárólag a rendkívül rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű, piretroid hatóanyagú szerekkel szabad védekezni, de ez a szer a vándorpoloskák és a darazsak ellen is hatékony, nem csak a molylepkék ellen.

Szüret
A rendkívüli meleg miatt jóval korábban, már augusztus végén megkezdődött a szüret a pannonhalmi borvidéken is, ahol a szőlő nagy része már a hordókban pihen. Bár nem lehetett kiszámítani milyen következményekkel járhat az idei nyár – a terméssel elégedettek a gazdák.

Szőlő
Hiába a jó minőség, sok helyen nincs felvásárló, aki átvegye a szőlőt. A leánykapiac, ami eddig jól működött, mára teljesen összeomlott, gyakorlatilag egyáltalán nincs rá kereslet. Nagyrédén a gazdák sztrájkot hirdettek az alacsony felvásárlási árak miatt, amelynek végül lett eredménye.

Messiás
Újabb államilag elismert szőlőfajtával bővült a Georgikon Kar Cserszegtomaji Szőlőtelepének palettája. A Messiás – ahogy neve is sugallja – igazi újító a vörösborok területén, ezt mutatják a termesztők tapasztalatai is. A szakemberek szerint a következő évtizedekben nagy sikert futhat be az új magyar kék szőlő fajta. Varga Tünde összeállítása.

Tájoló
A legfőbb látnivalókat a Velencei-hegységben a gránitból és andezitből kialakult különleges sziklaformák képezik, melyek Magyarországon egyedülálló morfológiájú kisbarlangokat rejtenek. A „Velencei- hegység túra” nevű közösségi oldal összesen 18 nappali és 7 éjszakai útvonalat kínál, ezekhez bárki csatlakozhat. A túrákat Dr. Tarsoly Péter barlangkutató vezeti, a természettudományok doktora, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat Vulkánszpeleológiai Kollektívájának tagja, aki Magyarországon közel 80 barlang felfedezésében és feltárásában vett részt. Gécsek-Tóth Enikő találkozott vele. Túrájuk célpontja Velencén a Bence-hegyi kilátó volt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – szeptember 14., péntek, 5:11

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább