Egyéb

Közelről: Hogyan használják itthon a gyerekek a mobiltelefont?

A szeptember 13-i adás tartalmából.
 

Fél éve kering az interneten és az ismert közösségi oldalon az a hír, hogy a Magyar Energiahatékonysági Intézet 2,5 millió forintos vissza nem térítendő, alanyi jogon járó lakásfelújítási támogatást nyújt magyar állampolgároknak. Égnek a telefonok az intézetnél, pedig a hír nem igaz. Internetes átverésről, kattintásvadász tartalomról van szó, ami valakinek pénzt hoz. A Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezetőjét, Szalai Gabriellát Horváth Katalin kérdezte.

Kezdetben online marketinggel és üzleti játékok készítésével foglalkoztak, ma pedig már nagyvállalati környezetre fejlesztenek tanulási rendszert. A Games for Business azt vizsgálja, hogy az emberek hogyan szeretnek tanulni, miként lehet az információt könnyedén, játékosan, interaktívan átadni, és ezáltal a felhasználók – azaz a különböző cégeknél dolgozó munkavállalók – motivációját erősíteni. Az újszerű, kis pécsi vállalkozás sorra kapja az elismeréseket. Eddig Európában zsebelték be a díjakat, nemrégiben azonban már az amerikai tanulástechnológiai versenyen is nyertek egy ezüst és egy bronzérmet. A riporter Schweier Rita.

Európa körbebiciklizése után a Földet is megkerülte Szabó Ádám. Az egri fiatalember az elmúlt három év alatt csaknem 40 országba jutott el. Járt Japánban, a Himalájánál, Mexikóban és Amerikában is. A napokban tért haza. Pilisy Csenge találkozott a földkerülő kerékpárossal.

Sem a győri közterületi tavakban, sem pedig a város két kijelölt szabadstrandján nem fürödhetünk már idén – biztonsági okokból. Szeptember elsejétől a területet kezelő szervezet– időjárástól függetlenül – rendbeteszi a strandok környezetét, elszállítja a szezonálisan kihelyezett eszközöket, megkezdődik az épületek vízmentesítése és téliesítése, emellett szeptember elsejétől már nem üzemel mentőőri szolgálat sem a területen. A részletek Gárdonyi Esztertől.

Hogyan használják itthon a gyerekek a mobiltelefont és mit gondolnak a szülők az okos készülékekről? Domokos István összeállítását hallják.

Nagy sikert arattak tavaly a székesfehérvári Alba Innovár humanoid robotjai, most pedig megérkeztek az első ipari robotok. Nem csak nézni lehet azonban őket, hanem megtanulni a robotok programozását. Egy olyan felnőttképzési programot indítanak a központban, amellyel betanított munkásokat fognak képezni magasabb képzettségű szakemberré. Laufer Tamással az Alba Innovár vezetőjével Nánási Gabriella beszélgetett.

A 70. napon is túl van Kopár István, aki újra föld körül vitorlázik a világ legnehezebb szóló vitorlásversenyén, a Golden Globe Race-en. Az első magyar földkerülő vitorlázó nem kisebb kihívásra vállalkozott most, mint hogy megállás nélkül hajózza körbe a Földet – ráadásul mindezt egyedül a fedélzeten, és a Golden Globe Race szabályainak megfelelően kizárólag hagyományos, fél évszázaddal ezelőtt használatos eszközök segítségével. Időről időre a versenybizottság interjút készít a versenyzőkkel, legutóbb szeptember 6-án kérdezték Kopár Istvánt, aki lehetőséget kapott arra is, hogy a magyar követőihez szóljon.

Örkény az a drámaíró, aki nemcsak a magyar, hanem Európa sőt Amerika színpadain is sikert ért el műveivel. Műveit 30 ország, 120 színpadán adták elő. A végsőkig kiélezett lélektani harc remekbeszabott darabja a Tóthék, amelyben egy tűzoltóparancsnokra és családjára rátelepedő, vendég, a nagyfiú főnöke teszi próbára Tóthék tűrőképességét. A Szegedi Nemzeti Színház szeptember végén mutatja be a tűzoltóparancsnok és családja tragikomédiáját, amelyben a főszerepet, Tóth Lajost, Borovics Tamás játsza. Hogy minél hitelesebb legyen tűzoltóként, tegnap kiképzésen vett részt a szegedi tűzoltóknál. Nagy Margit először Ördögh István alezredest a szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjét kérdezte arról, mire tudják rövid idő alatt megtanítani a színművészt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Közelről – Kossuth – szeptember 13, csütörtök, 15:35

Szerkesztő: Nánási Gabriella-Kránitz Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő

Gyártásvezető: Guzsaly Ilona
Hangmester: Toman Sándor
Technikai munkatárs: Farkas Szilvia

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább