Jó napot, Magyarország! - A fogyasztók tudatos pénzügyi döntéseit segítő applikáció

A szeptember 17-i adás tartalmából.
 

További kutatófúrásokat terveznek jövőre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő társaság szakemberei a Nyugat-Mecsekben, azt vizsgálva, hogy a terület alkalmas lehet–e egy nagy aktivitású radioaktív hulladéktároló kialakítására – jelentették be a lakosság tájékoztatását szolgáló szombati „Tájoló Napon” a Baranya megyei Bodán. Szakemberek még az 1990-es években választották ki ezt a térséget az itt található, rendkívül jó vízzáró tulajdonsággal rendelkező aleurolit mező miatt.

Mit tudunk arról a világról, amely a Duna partjain virágzott a bronzkorban és a vaskorban? A Vaskor-Duna projekt egyik célja az, hogy minél többet tudjunk. A projekt az Interreg Duna Transznacionális Program keretében az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg. Hazánkon kívül három szomszédos ország vesz részt a projektben: Ausztria, Horvátország és Szlovénia. Az együttműködés 20 intézményre terjed ki. A röviden csak Iron-Age-Danubenak kereszelt európai partnerségi projekt elnyerte az Európai Kulturális Örökség 2018 díjat, valamint várományosa a RegioStars díjnak, ahol az 5 finalista között van a jelentkezett 29 országból. Az expedíciók során vaskori leletek után kutatnak, újfajta technikákat alkalmazva.

Kiállítás nyílik a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság első fél évszázadáról. A tárlatot Alföldi István, a társaság ügyvezető igazgatója nyitja meg. Informatikai trendek, a jövő eszközei, miniatürizálódó számítógépek. Milyen áttörések várhatók 2019-ben? Milyen irányba mennek a fejlesztések? (Muraközi Gergely – techszakértő)

Sport:
Magyarország-Olaszország férfi kosárlabda vb selejtező beharangozó
Hook az esti Sportvilágra: részlet a Bozsik Péter interjúból

Sérült gyermekek napja a Fővárosi Állat- és Növénykertben

A legrosszabb még csak most következik a Florence trópusi viharral – jelentette ki Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója. A hurrikánból trópusi viharrá „szelídült” Florence a kormányzó szerint teljesen tönkreteszi Észak-Karolinát.

Elérte Kína déli részét a Mangkhut tájfun, helyi idő szerint vasárnap estig legalább két ember meghalt, több százan megsérültek és mintegy 2,5 millió ember kényszerült ideiglenesen elhagyni az otthonát. A Fülöp-szigeteken közben 64-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Hetven százalék az esély rá, hogy visszatér az év végén az El Nino légköri jelenség, amelynek intenzitása egyelőre bizonytalan, de nagy valószínűséggel nem lesz olyan erőteljes, mint 2015-2016-ban volt – közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet

Észak-Bácskában az elmúlt egy évben 50 öngyilkosságot regisztráltak. A vajdasági vidék, amit nagy számban magyarok is laknak, hagyományosan listavezető, ha az öngyilkosságról van szó. Miért van ez így?

A fogyasztók tudatos pénzügyi döntéseit támogatja a Magyar Nemzeti Bank új okostelefonos applikációja. A „Pénzügyi Navigátor” nevű alkalmazás mellett megújult keresőprogramokkal is segíti a felhasználókat az MNB. Bankjegykiadó automatákat, és bankfiókokat kereshetünk, de a hitelfelvétel előtt állóknak is nagy segítség lehet az alkalmazás, amennyiben szeretnének választani a meglévő hitelek között.

Szeptember végére készülhet ez az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata a műanyagtermékek termékdíjának módosítására, közölte közleményében a tárca. A tervek szerint ezúttal az ún. nagyon könnyű és könnyű műanyag zacskókat – ilyenek a boltokban a letéphető zacskók, illetve a csíkos szatyrok -, illetve az egyszer használatos műanyag poharak és edények termékdíját emelnék, illetve termékdíjat vetnének ki más egyszer használatos műanyag eszközökre – kanalakra, villákra, késekre, és a szívószálakra – is.

A rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem arra kéri az embereket, hogy csak tényleges veszély esetén hívják a 112-es segélykérő vonalat. Azért hívják fel erre a figyelmet, mert a 112-es számra évente érkező mintegy ötmillió hívás közül négymillió nem igényel beavatkozást – ez az arány már öt éve változatlan -, a fals hívások viszont a valóban beavatkozást igénylő helyzetek kezelésétől vonják el a kapacitást.

180-ból: Közel 200 milliárd forintot költ a kormány kollégiumfejlesztésre

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Jó napot, Magyarország! – Kossuth – szeptember 17., hétfő, 15:30

Videó ajánló

Olvasson tovább