Egyéb

Hajnal-táj: Csipkebogyó

Az október 12-i adás tartalmából.
 

Vadásznap
VIII. alkalommal szervezik meg a hét végén a Székelyföldi Vadásznapokat. A legkülönfélébb programok várják a látogatókat,, a vadászati kiállításon pedig különösen kedves vendégek lesznek a gyermekek. Nem lesz téma viszont a medve, ami manapság naponta keseríti meg a székelyföldi vidék életét. Oláh-Gál Elvira előzetese.

Dohány
Az elmúlt pár évben tizedére csökkent a dohánytermelők száma a Zenta és Topolya környéki falvakban. Tornyoson és Zentagunarasban is ez a növény jelentette az igazi téli pénzt a gazdálkodónak, és mielőtt a feldolgozók és az állam megszüntetett volna mindenféle külön támogatást és segítséget, a legjövedelmezőbb ágazatnak bizonyult. Ma, a befektetett pénz és a kézimunka ellenértéke nem arányos a keresettel – állítják a helyiek. A fiatalok éppen ezért fordítanak hátat a termesztésének. Juhász Andrea riportja.
beszélnek:
Úrfi Róbert, dohánytermelő, Zentagunaras
Török Piroska, dohánytermelő, Zentagunaras
Hatala Mária, dohánytermelő, Zentagunaras

Pityóka
Székelyföldön is kevés volt idén a burgonyatermés, de annál jobban tudják értékesíteni a gazdák. Oláh-Gál Elvira Alcsíkon érdeklődött arról, hogy ki hogyan boldogul.

Halastó
Elkezdtek készülni a karácsonyi halszezonra a halastavaknál. A Kiskunsági Nemzeti Park szaki részén elterülő Apaj pusztai halastavak 450 hektáron terülnek el: nagy felületű tavakról van szó, ahol csak úgy lehet halászni, hogy kis csatornákon eresztik ki a vizet a tavak között ásott külső halágyakba – ez zajlik most- ahonnan már könnyű hálókkal összegyűjteni a pontyokat, Az Apaj pusztai halastórendszer megkapta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhely címet, ami azt jelenti, hogy rendkívül értékes természetvédelmi szempontból is.

Vízi erőmű
Úgy tűnik sikeresek voltak a nemzetközi tiltakozó akciók. Egyelőre van remény arra, hogy nem épülnek újabb vizierőművek a Mura folyón. A beruházások jelentősen befolyásolnák volna a folyószakasz hazánkat érintő részét is. A környezetvédők szerint még korai lenne az öröm, mindenesetre a tervekről látszólag a szlovén kormányon belül is megoszlanak az álláspontok.

Balaton
Ötödik éve rendezik meg a Balaton parton tavasszal és ősszel a Nyitott Balaton programsorozatot, aminek célja, hogy a főszezonon kívül is vendégeket csalogassanak a tó környékére. A hétvégén kezdődött és további három hétvégén folytatódó őszi Nyitott Balaton eseményi 21 településen zajlanak, 130 programmal. 115 szálláshely valamint 90 vendéglátóhely várja a vendégeket.

Csipkebogyó
Hagyományteremtő szándékkal csipkebogyó napokat szerveztek a Gyenesdiáson. E növény most érik, s egy-egy kirándulás alkalmával is rábukkanhatunk erdőszéleken, legelőkön… S, hogy mire is jó, erről kérdezte Rikli Ferenc a program szervezőjét.

Befőzés
Tartósítás minden mennyiségben. Egyre többen őrzik meg a gyümölcsök értékeit a téli időszakra. Milyen formát válasszunk, hogyan tegyük el télre a nyár adományait? A Tisza partján fekvő Nagykörű az ország cseresznyéskertje különleges mikroklímájával, ám minden más gyümölcsöt sikerrel termesztenek a településen. Minden év őszén, így a hétvégén is megtartották a Nagy befőzés elnevezésű vendégváró rendezvényt. Bakos Csaba készített riportot.

Keszthely
Útjára indult a Keszthely hazavár program. A Balaton parti városban mintegy 200 milliós pályázati támogatásból és 70 millió forint saját forrásból arra törekszenek, hogy az itt élő, innen elszármazott, vagy itt letelepülni szándékozó 18 és 35 év közötti fiatalok lakhatási körülményeit javítsák, a pályakezdésüket anyagi támogatással is segítsék. Rikli Ferenc.

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos rendel a Hajnaltájban

Vadgesztenye
Zsigó György növényvédelmi sorozatában a vadgesztenye levél aknázó moly életciklusáról beszélgetünk, annak kapcsán, hogy hullik a vadgesztenye fák levele, és aknázó molyok a lehullott lombban telelnek át, és onnan támadnak majd jövő tavasszal. A lomb megsemmisítése jó ötlet-e a vadgesztenye aknázó moly elleni küzdelemben vagy sem? Sajnos nem jó ötlet, mert a természetes ellenségei is a lombban telelnek át. Ma még hazánkban azonban nincsenek jelen olyan mennyiségben ezek a természetes ellenségek, hogy meg tudnák fékezni a vadgesztenye aknázó molyokat, ezért van szükség a csapdázásra, és a permetezésre. A kitinszintézis gátló hatóanyag szercsoport az első számú, a védekezés szempontjából. Szinte „ágyúcsőhöz” hasonló hatalmas permetezőkkel tudják eljuttatni a permetet a lombra. De, most az ad aktualitást, hogy mit tegyünk a lehullott lombbal, és az ott megbújó kártevővel

Gesztenye
Horvát felvásárlók veszik meg leginkább a zalai gesztenyét – az árak azonban nem sokat változtak. Idén kevesebb a termés, ám a gesztenye keresett árucikk a piacokon. Egyre több új fajta jelenik meg a termesztőknél, bízva abban, hogy visszatérhet a gesztenyetermesztés régi fénykora a Dunántúlra.

Csillag
A fizika, kémia, vagy éppen a biológia sok esetben olyan tantárgy, amit nem szívesen tanulnak a diákok, mert nem értik, ám ha mindezt játékos formában mutatják be nekik,, akkor az már jó móka, amely nemcsak leköti a gyerekeket, de később szívesen fordulnak a természettudományok vagy éppen a műszaki tudományok felé. Ezt a célt szolgálja a Szigetköz szívében a mosonmagyaróvári Futura Természettudományi Játszóház is. Az egykori, 300 éves magtár épületében több mint 80 különleges játék és számos egyéb program például a Kutatók éjszakája vagy a retro számítógépes parti segíti az ismerkedést természettel, a természet- és műszaki tudományokkal.

Túra
A Kőszeg-hegyaljáról indult el az a kezdeményezés, hogy a túrázók ültessenek őshonos gyümölcsfákat az országos túraútvonalak mentén. Bogáti András túravezető, az ötletgazda rendszeresen vezet kirándulókat a környéken, most pl a Cáki pincesortól a Kőszegi hegy tetejéig tartó túrát kínálja, természetesen faültetéssel együtt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – október 12., péntek, 5:11

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább