A zsinagógát viszik el a színpadra, a zsinagógát viszik el az emberekhez

Fináli Gábor rabbi, a Beyn Hayamim zenekar énekese, szervezője a november 7-én, az Erkel Színházban megszervezendő koncertjükről beszélt.
 

A zenekar, a koncert előzményeiről az énekes, rabbi elmondta, van többféle módszer arra, hogy az embereket valahogyan közelebb hozzák a Tórához, ő maga eddigi tapasztalatai azt mutatták, hogy egyre kevesebben járnak le a zsinagógákba. Viszont az eredeti cél eléréséhez ott van a zene, ami egyébként már Izraelben és Amerikában is egyre népszerűbb, azaz a modern vallási zene.

A zenei kínálatot illetően azt is megemlítette Fináli Gábor, hogy a zenekar átírt már izraeli örökzöldeket, imák zenéjét, de mellette vannak persze saját szerzeményeik is. Meggyőződése szerint ezzel a zenei világgal azt tudják elérni, hogy a zsinagógát viszik el a színpadra, a zsinagógát viszik el az emberekhez. Természetesen eddig is jelentek meg már zsidó, zsidós dolgok a színpadokon, mint a klezmer zene, de az imák, pláne héberül még soha nem voltak hallhatóak a színpadon, főleg nem egy ilyen zenei világban.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt merész vállalkozás az legnagyobb befogadóképességű színházban, az Erkelben megtartani a Beyn Hayamim lemezbemutató koncertjét, a rabbi szerint valóban egy nagy ugrás ez tőlük, de Ábrahámnak is azt ígérte meg az Örökkévaló, hogy annyi utóda lesz majd, mint égen a csillag.

A lemezen is elsősorban imák lesznek, amelyeket akár több ezer évvel ezelőtt írtak, tórai szövegek, de a zenekar megzenésítette Bálám történetét is. A koncerten a terveik szerint négyezer évet adnak elő két órában.

Fináli Gábor szerint éppen azért született meg a fejében ennek a zenekarnak az ötlete, mert a zsinagógákban vannak olyan dolgok, amiket kár, hogy csak kevesen látnak, hallanak.

Az interjú a 2018. november 2-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Olvasson tovább