Egyéb

Hajnal-táj: Tehenek

A november 9-i adás tartalmából.
 

Oltóanyag
10 000 adag, 50 millió Ft értékű kombinált gyermek-oltóanyagot adott át a Magyar Kormány nevében Grezsa István miniszteri biztos az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetének a Záhony-Csap határátkelőnél. Az 50 millió forint értékű egészségügyi segélyt a Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Főosztály kérésére állította össze a magyar fél. A segélyre azért van szükség, mert az ukrán egészségügyi minisztérium nem tudja biztosítani a rendszeres vakcinációt. Magyarország az elmúlt 2 évben már adományozott Kárpátaljának 13 ezer kanyaró elleni és 22 ezer gyermekkori 5 komponensű védőoltást. A készítményeket arányosan osztották szét nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Kárpátalja kormányzójának kérésre heteken belül inzulin készítményeket is hoznak majd Kárpátaljára. Iváncsik Attila mikrofonja előtt elsőként Grezsa István miniszteri biztost hallják.

Alkotótábor
Székelyföldi körútra indult a Maros-mezőségi Művésztelep alkotásaiból válogatott vándorkiállítás.. Marosmezőség vagy ahogyan még ismert, Székelymezőség a történelmi Marosszék felől háromszög alakban nyúlik be az erélyi Mezőségbe. Többségében még mindig magyarok lakják. Jellegzetes építészete, a táj szépsége, a hagyományos életmód és gazdálkodás a készek számra is kedvelt téma. Ez a magyarázata, hogy szívesen vesznek részt az itt rendezett alkotótáborokban. Oláh-Gál Elvira beszélgetése a csíkszeredai kiállításon készült.

Kiállítás
Sokból amennyit akarsz, kevésből, amennyit lehet – tulajdonképpen így lehetne röviden összefoglalni a 20. század eleji paraszti társadalom étkezési szokásainak lényegét. Ezzel a címmel nyílt (csütörtökön) kiállítás a nagykanizsai Thury György Múzeumban, amely a népi táplálkozást mutatja be egészen az 1960-as évekig. A füstös konyhától a kotyogós kávéfőzőig – muzeális tárgyak és nosztalgia a konyhában Nagykanizsán. Varga Tünde a múzeum néprajzkutatójával, Kiss Nórával beszélgetett.

Libatartás
Egy libatenyésztő mesél a háztáji gazdálkodásról meg jó kis libasült-receptet is mond, közben gágogás és disznóröfögés hallatszik háttérzajként. Vasárnap lesz Márton-nap, de talán előre is hangulatot teremthetünk vele, péntek hajnalban.

Sertéshús
Akár 20 százalékkal is drágulhat a sertéshús az elkövetkező időszakban. A szakértők szerint a drágulás csupán rövid távú lesz, ugyanis a hazai árak az elmúlt időszakban nem a reális értékek körül mozogtak a ellenőrizetlen behozatal miatt. De mit szólnak a vásárlók az áremelkedéshez? Milyen árakkal találkozhatunk a hentes üzletben, és nem utolsósorban: mire számíthatnak a tenyésztők?

M25
Átadták az M25-ös gyorsforgalmi út északi szakasza, négy Eger környéki településen csökkenhet a forgalom. A négy kilométer hosszú autóutat, amely 8 milliárd forintba került, meg is nyitották azt a forgalom előtt. Eger és az M3-as autópálya közvetlen összekötésére 2020. nyaráig várni kell, a gyorsforgalmi út egri bekötésének feltételei, valamint az elkerülő utak, egyéb fejlesztések már idén nyáron elkészültek. Az M25 összes költsége hetvenmilliárd forint lesz, ebből 47 milliárd forint támogatás, aminek a felét az Európai Unió állja.

Balaton
Nagyszerű őszi szezont zárt a Balaton. Októberben a vártnál is többen jöttek a tóparti gasztronómiai eseményekre és választottak aktív turisztikai lehetőségeket a Nyitott Balaton programsorozat négy hetében. Rikli Ferenc összeállítása

Innováció
A haltenyéstésben és tartásban is fontos az innováció, hiszen a hal nemcsak a vízben érzi jól magát, hanem azt a környezetet is meg kell teremteni számára ahol kellő mértékben tud fejlődni – igaz nem szabad elfelejteni a jól bevált módszereket sem.

Libatartás
Márton napja közeledtével a libák idegesen gágognak, mert érzik, hogy az őket kényeztető gazdasszonyok rövidesen finom ételeket készít belőlük.Így volt ez a hétvégén Jánkmajtison is, ahol a környező települések igyekeztek megmutatni él még a libás ételek készítésének hagyománya. Zsoldos Barnabás összeállítása.

Állatorvos
Lorászkó Gábor rendel a cicák fülének a kezelésére

Dió
A dió termése lehet „kukacos”, ha az almamoly megtámadja, és a petéből kikelő lárva a dióbelet elfogyasztja. Sajnos a betárolt diót a készletmoly is meg tudja támadni. Ugyanakkor sajnos terjed hazánkban egy új kártevő, a dióburok fúró légy, amely a cseresznyelégynek rokona, és néhány év óta hazánkban is pusztít. Egyre terjed. egyre több Hallgatónk figyel fel erre. A fertőzött diószemek összegyűjtése és megsemmisítése gyérítheti az áttelelő állományt, amely a talajban bábozódik be, és onnan fog támadni 2019 április végétől fogva. Ragacsos sárga lapokkal lehet majd a rajzás kezdetét megfigyelni, és akkor kontakt szerekkel védekezni, mint a piretroidok. Sajnos sok hullámba, elhúzódva támad a dióburok fúró légy, röviden szólva: a diólégy, és egészen szeptemberig támadhat újra és újra. Németországban már a dióültetvények 90 %-ban észlelik a kártételt. A hatalmas fákat szinte lehetetlen megvédeni rovarölő szerekkel. Kizárólag a háti motoros permetezőgépek lehetnek hatékonyak, illetve az üzemi nagy permetező gépek. A kézi pumpálású, háti gépekkel nem tudunk sajnos igazi eredményt elérni.

Tehenek
Márkus Ágnes Csákváron gazdálkodik, juhai és tehenei vannak, a tejükért tartja őket, a sajtokat budapesti piacokon és egy csákvári bevásárlóközösségben adja el.

Kecskesajt
Egy olyan gazdaságot mutatunk ahol mindent csak háztájiban termelnek meg. Zöldséget, húst, gyümölcsöt.

Répa
A legtöbb háziasszonynak az ősz komoly munkát is jelent – befőttek, savanyúságok készülnek, köztük olyan egyedi különlegességek is, mint a savanyított kerékrépa. Ez a hagyományos zalai étel valódi csemege. Titka: a kovásszal savanyított kerékrépa – Miklósfán a napokban elsősorban ezen dolgoznak a háziasszonyok.

Tájoló
Az 1898-ban lecsapolt Ecsedi-láp a Nyírség és Szatmári-síkság határán feküdt, a mai Nagyecsed közelében. Az Alföld legnagyobb összefüggő mocsárvilága volt. Régebben a hatalmas lápot inkább csak elképzelték, mint ismerték. A kétharmad Balaton nagyságú lápot a bele torkolló Kraszna, valamint a Szamos árvizei táplálták. A láp területe nem volt teljesen sík, a vízből itt-ott kiálló lápi szigetek tették változatossá. Anonymus is írt róla krónikájában. A lápnak a történelem folyamán is fontos szerepe volt. A szigetekre épült Sárvár és később az Ecsedi vár erősségét főként az áthatolhatatlan mocsárvilág jelentette. A mai napig kedvelt kirándulóhely-derül ki Tájoló rovatunkban Zsoldos Barnabás beszélgetéséből.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – november 9., péntek, 5:11

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább