Kossuth Rádió

Az, hogy a Holokauszt után egy mozgalmas zsidó életről beszélhetünk Budapesten, ez maga a csoda

Heisler András, a Magyarországi Zsidó hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, a Zsidó Világkongresszus (WJC) és az Európai Zsidó kongresszus (EJC) alelnöke beszélt a szervezetek konferenciáiról, a hanukai csoda fontosságáról.
 

A Mazsihisz elnöke megemlékezett Randolph L. Braham professzorról, a magyarországi holokauszt elsőszámú kutatójáról, tudósáról, aki könyörtelenül szembenézve az igazsággal egy olyan alapművet írt meg, ami alapvetően meghatározója lesz az idők végezetéig a Holokauszt történelemnek. Heisler András megismételte a közösségi médiában leírt szavait, amelyek így hangzottak el:

„Elment Randolph L. Braham

Tavaly, 95 éves korában még Magyarországra látogatott. A Goldmark teremben elmondott beszédét megelőzően irodámban Petőfi Sándor talán leghíresebb szerelmes versét szavalta el – fejből. Szerette Magyarországot és meg akart minket óvni sötét démonaink feltámadásától.

Az igazság immár ismert, hisz’ ott van Randolph L. Braham munkáiban. Braham professzornak hála, soha többé nem szabadulhatunk meg az igazságtól. Jöjjön el az idő, amikor minden magyar hálás lesz ezért neki. Néhány hete még nyílt levelet írt hozzám, amiben arra kért, védjük meg „a holokauszt magyarországi fejezetének történelmi integritását”. Kedves Randolph, ígérem, megtesszük.”

Heisler András beszámolt arról, hogy nemrégiben vett részt a WJC és az EJC konferenciáin, mindkét helyen azonos témáról beszéltek, a világban és így Európában is egyre erőteljesebben jelentkező antiszemitizmusról. Megjegyezte azt is ennek kapcsán, hogy elég szomorú dolog, hogy egy érdekvédelmi szervezetnek ezzel kell foglalkoznia a közösségépítés helyett. A WJC konferenciáján a Venezuelában élő caracasi magyar zsidó közösség helyzete kapcsán Heisler András külön beszélt a dél-amerikai közösségi vezetővel, de az is kiderült, hogy a Zsidó Világkongresszus minden támogatást megad a venezuelai közösség tagjainak. Évekkel ezelőtt épült meg Venezuelában a zsidó közösség sport- és kulturális központja, mára ez lett az egyetlen olyan védett hely Caracasban, ahol a zsidók nyugalomra találnak.

Az Európai Zsidó Kongresszuson is az antiszemitizmus volt a fő téma, itt készült el az EJC által készített kiadvány, ami azt hivatott bemutatni, hogy mit is kell tennie az antiszemitizmussal szemben az európai zsidó közösségeknek, beleértve a keresztény egyházakkal való kapcsolattartást, a közösségi médiát, az oktatást, a tudományt és más területeket is. Több politikus is meglátogatta a konferenciát, így az osztrák kancellár is. A rendezvényen szó volt a körümetélésről, a kóser vágásról is, a Mazsihisz elnöke hozzászólását felidézve elmondta, ő maga kiemelte, hogy a magyar kormány deklarálta, ezek a kérdések a vallási szabadság részét képezik, ebbe nem is kívánnak beleszólni.

Arra a kérdésre, hogy mi okozhatja a feléledő és erősödő antiszemitizmust Heisler András megjegyezte, beszéltek erről, de nem tudták az okát megfejteni. Az tapasztalják a történelmi példák során, akkor erősödik az antiszemitizmus, amikor más típusú feszültségek kerülnek előtérbe, ma nagyon sok ilyen feszültség feszíti a világ társadalmát, amikor a kisebbségek, így a zsidósággal szembeni fellépés is erősödni szokott.

A Mazsihisz elnöke kitért arra a megállapodásra, amelyet az egyházi egészségügyi intézmények együttműködése terén kötöttek a társegyházakkal. Hozzátette, jelenleg négy egyházi kórház létezik Magyarországon, két katolikus, egy református és egy zsidó, még két másik felekezet is tervez saját fenntartású intézményt. Az aláírók létrehoztak egy egyházi egyesületet, szorosabbra veszik az együttműködést, ennek kapcsán megosztják a különböző területeket egymás között, vizsgálatokat végeznek egymás betegei javára.

Arra a kérdésre, hogy mi a közös az egyházi egészségügyi intézményekben, Heisler András szerint két dolog van, ami fontos. Véleménye szerint ezekben a kórházakban a betegek kezelése sokkal emberségesebb, ezt a betegek elmondására alapozzák, akik igenis szeretik ezeket az intézményeket, mert nem csak az orvossal, gyógyszerrel, hanem hittel és szeretettel is gyógyítanak.

A magyarországi helyzettel kapcsolatban Heisler András elmondta, a Mazsihisz, a magyar zsidó közösség nagyon büszke arra, hogy házigazdái lehettek az európai zsidó múzeumok kongresszusának, a Zsidó Múzeum és Levéltár révén. A múzeum és különösen a levéltár jelentős nemzetközi elismertségnek örvend, ezt a mostani 140 fős rendezvény is bizonyította. Mindez azt is jelzi, hogy a Magyar zsidó múzeummal és Levéltárral bármilyen fejlesztés kapcsán is, de számolni kell, mindezt a Mazsihisz elnöke a magyarországi belpolitikai és emlékezetpolitikai problémák kapcsán tette hozzá.

Heisler András a közelgő Hanuka kapcsán elmondta, számára, mint négy unokás nagyapának ez fontos ünnep, aminek a történetével kapcsolatban elmondta, időszámításunk előtt 165-ben szabadították fel a szír-görög megszállás alól a jeruzsálemi Szentélyt, ahol csak egy napra elegendő olajat találtak, de ezzel a mennyiséggel nyolc napig égett a Szentély mécsese. Ez a csoda kísérte végig a zsidóságot a történelemben, hiszen kétezer év után újra beszélhetünk önálló zsidó államról, a Holokauszt után egy mozgalmas zsidó életről beszélhetünk Budapesten, ez maga a csoda.

Az interjú a 2018. november 30-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Hallgassa meg!

Videó ajánló

Olvasson tovább