Kossuth Rádió

Közel félmillió látogató, színes programok

Dr. Róna Iván, a Mazsihisz Turisztikai Igazgatóságának vezetője beszélt a turisztikai feladatokról, de szóba kerültek különleges akciók is, valamint az is, hogy miként készülnek Hanuka ünnepére.
 

Róna Iván elmondta, az általa vezetett igazgatóságnak elsődlegesen a Dohány utcai zsinagóga turisztikai hasznosítása a feladata, itt már közel félmillió turistát látnak vendégül. A látogatók nem csak a zsinagógát nézhetik meg a belépőjeggyel, hanem az egész komplexumot, azaz bemehetnek a zsinagógába, a Zsidó Múzeumba és Levéltárba, megnézhetik még a temetőkertet, a Wallenberg Emlékkertet, valamint egy egészen új kiállítást is megtekinthetnek, amely a gettót mutatja be, ez utóbbi a zsinagóga alatti pincében van.

Ezen túlmenően az igazgatóság dolga még a vidéki zsidó emlékhelyek, útvonalak bemutatása is.

Voltak már különleges, sőt meglepő akciók is a Dohány utcai zsinagógánál, mint legutóbb a Német Turisztikai Központ roadshow-ja, amelynek keretében egy német színekre lefestett kamion állt meg a zsinagóga előtt, ahol egy különleges kulturális programot bonyolítottak le. Itt a német kultúrát Gustav Mahler zenéjével hirdették meg, aki nem mellesleg nem volt német, még az Osztrák-Magyar Monarchiában élt, aki még zsidó is volt. Aki belépett ebbe a kamionba, az vezényelhette a technika segítségével Mahler I. szimfóniáját a lipcsei filharmonikusokkal. A digitális technikának köszönhetően a zenekar olyan sebességgel játszott, ahogy a látogató vezényelt, sőt, amikor befejezte, az erről készült felvétel azonnal megjelent a „karmester” közösségi oldalán. A zeneszerzőről kevesen tudják, hogy a XIX. század végén volt a Magyar Operaház vezetője is.

Az interjú a 2018. november 30-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Hallgassa meg!

Videó ajánló

Olvasson tovább