Hajnal-táj: Karácsonyi díszek

A december 3-i adás tartalmából.
 

Vízvezeték

Hallgassa meg!

A vajdasági Törökbecsén, a település Aracs részében folytatják a két hónapja megkezdett vízvezeték- hálózat felújításának munkálatait. A beruházáshoz szükséges összeg több mint felét a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság biztosítja.

Téli víztelenítés

Hallgassa meg!

Bakos Csaba kollégánk Kocza Imrével, a Tisza-menti regionális Vízművek Zrt. főmérnökével beszélget a vízmérők téliesítéséről, fagymentesítéséről egy családi ház kertjében. A TRV is, mint sok szolgáltató, kampányt folytat azért, hogy ne folyjon el fölöslegesen a jó ivóvíz a vízmérőknél a figyelmesség és a törődés hiánya miatt. Számos jó tanácsot mond a főmérnök.

Néprajz

Hallgassa meg!

Harangozó Imre néprajzkutató a hét jeles napjairól beszél

Papos

Hallgassa meg!

A Szabolcs Szatmár Bereg megyei Papos közégben a református lelkész ádventkor adományokat gyűjt a nehéz sorsú lakosok számára

Állatorvos

Hallgassa meg!

Lorászkó Gábor állatorvos arra a hallgatói kérdésre válaszol, hogy lehet-e macskáknak kutyatápot adni.

Karácsonyi díszek

Hallgassa meg!

Ünnepi koszorúk, kopogtatók, asztaldíszek. Idén december, 02. Vasárnap: Advent 1. Vasárnapja. A karácsony előtti négy hetet adventi időszaknak szokták nevezni. Ez a szó az Adventus Domini latin kifejezésből jön, ami ezt jelenti: az Úr eljövetele, és Jézus Krisztusnak a történelem végén bekövetkező második eljövetelére utal. Solymos Márta virágkötő mesterrel Szentendrén találkozhattam. Nagyon sok mesterfogást mondott el. Az alapok: a koszorúk, amelyek lehetnek szalmából, mohából vagy éppen tobozokból. A díszítések: a 4 gyertya közül, a hagyomány szerint, három lila, amely a bűnbánat jelképe. Ám, a 3. vasárnap a rózsaszín gyertyát gyújtják meg, mert a rózsaszín, az öröm szimbóluma, hiszen már közel a Születés Ünnepnapja, Karácsony. Örökzöldek. Az örök életet jelképezik. Amely fenyők nem hullajtják le tűleveleiket, még ha meg is száradnak, ilyen például a Nordmann fenyő és a Selyemfenyő. Valamint ilyenek a pikkelylevelű tuják is. A díszítéseknél a szalagok is fontos szerephez jutnak, valamint a szárított termések, vagy éppen a parányi tobozok. A virágkötő mester szerint a legnagyobb értéket az képviseli, ha mi magunk, önállóan készítünk adventi koszorút, vagy adventi asztaldíszt, adventi kopogtatót, mert a saját munkánk révén nagyobb lesz az érzelmi kötődésünk, a szép dísszel.

Özönnövények

Hallgassa meg!

Parlagfű, kaukázusi medvetalp, magas aranyvessző, japán keserűfű. ecetfa. Csak néhány azok közül a növények közül, melyek terjedésükkel képesek teljesen kiirtani az őshonos flórát a Nyugat-Dunántúlom. Ezeket hívják özönnövényeknek. Nemrég a Savaria Múzeum munkatársai mutatták be ezeket, illetve az ellenük való védekezést.

Erdő

Hallgassa meg!

Egy 300 millió forintos pályázati támogatásnak köszönhetően megújul a Hévízi gyógytó véderdeje. A mintegy 40 éve ültetett növény együttesnek rendkívül fontos szerepe van a tó nagyon sajátos mikroklímájának védelmében.

Keszthely

Hallgassa meg!

Az adventi időszakban békés demonstrációra és jótékonysági akcióra hívja fel a figyelmet Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere. Kezdeményezésére Keszthely főterén, a plébániatemplom előtt óriási adventi koszorú épül tűzifából, eddig példa nélküli módon. A tizenkét méter átmérőjű építmény lesz a helyi adventi ünnepségsorozat fő színtere, ám ennél ez jóval nagyobb jelentőséggel bír. Ruzsics Ferenccel Varga Tünde beszélgetett.

Keszthely főterén, a templom szomszédságában meggyújtották a 12 méter átmérőjű, 4 méter magas, tűzifából készült adventi koszorú első gyertyáját. Webkamerán keresztül bárki megtekintheti a város honlapjára kattintva.

Rászorulóknak gyűjtött fát a Szent Erzsébet Alapítvány, amelyhez csatlakozott a város önkormányzata is. Előházi Róbert, az alapítvány elnöke beszél erről.

Hajnal-táj – Kossuth – december 3., hétfő, 5:11

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább