Kossuth Rádió

Kalendárium: Családi idillt bemutató képek

A december 5-i adás tartalmából.
 

Családi idillt bemutató képek, a családi tűzhely melegét felidéző konyhai eszközök és szurikáták is láthatók többek között a Mank galéria Család című képzőművészeti kiallításán Szentendrén. 50 alkotó munkája által követhetjük nyomon az emberek különböző vélekedését a család fogalmáról. Az absztrakt és figurális képek különböző méretben és technikával készültek, ami a családok sokszínűségét is jelzik. Baky Péter- festőművészt Deák Dóra kérdezi.

Ki ne ismerné a nő teremtésének bibliai történetét, miszerint az Úristen Ádám bordájából formázta meg az első nőt, Évát. Ezt a történetet számos módon feldolgozták a nagy mesemondók. Ezek a mesék bár legtöbbször tréfásak, valójában a női lélek analízisei. Berecz András ének- és mesemondó a teremtéstörténetek legjobbjait számba vette és ma este (december 5-én) a Nemzeti Színházban önálló est keretében mutatja be őket. Varga Viktória kérdezte a Kossuth-díjas művészt.

Antik ünnep címmel egész napos programsorozattal emlékeznek meg ma (december 5-én) az Antik Gyűjtemény megalapításának 110 éves évfordulójáról a nemrég újranyílt Szépművészeti Múzeumban a fővárosban. Az ünnepen késő estig költészet, bor, zene és színház várja az ókori kultúra rajongót, délelőtt pedig tudományos konferenciával tisztelegnek a 100 éve született Szilágyi János György ókorkutató, az Antik Gyűjtemény újraalapítója előtt. Nagy Árpád gyűjteményvezetőt Nánási Anikó kérdezte.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – december 5., szerda, 15:11

Műsorvezető: Babucs Kriszta
Szerkesztő: 
Gödöllei Anna 

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább