Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Gesztenye

A december 7-i adás tartalmából.
 

Piac
Az energia- és az üztemeanyagár-drágulás ellenére változatlan áron, vagy minimális drágítással kell árulniuk a portékát az aradi piacokon a termelőknek és a kofáknak. Legalábbis az árusok arra panaszkodnak, hogy az elmúlt évek árai alatt kell gyakran értékesíteni a zöldséget, gyümölcsöt. Szerintük a sok importáru ennek az oka. Pataky Lehel Zsolt körképe az aradi Ferenc téri, ún. kispiacon készült.

Pro Agri
A fóliás zöldségtermesztés ma a kárpátaljai agrárium legjövedelmezőbb, ám egyben legköltségesebb ága. Egyre nyilvánvalóbb, ahhoz, hogy a hajtatóközegben a termelők piacképes, minőségi árut tudjanak előállítani, a korszerű technológia és a már megszerzett tudás mellett folyton megújuló ismeretekre van szükség. A Pro Agri Napok évenkénti megrendezésével a szervezők ezt próbálják elősegíteni.
A fórumon nem csupán az üzemszerű palántanevelésről, a fóliaházak fűtéséről vagy az ukrán piacon legkeresettebb zöldségfélék növényvédelméről volt szó, hanem a korszerű diótermesztésről, a pályázati lehetőségekről és az elvándorlás okozta gondok enyhítéséről is.

Vasút
Változatlanul nagy lehetőség rejlik abban, hogy a széles nyomtávú vasúti hálózat Fényeslitkéig ér. Az orosz, kínai áruforgalom erősödni fog irányunkban, a lengyel határ torlódása miatt. Az igazi áruszállítási áttörést a ROLA konténeres vonatok jelentenék, hangzott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésen.

Mikulásvonat
Országszerte elindulnak a Mikulásvonatok. Az Egererdő Zrt. szervezésében december 7-én Szilvásváradon, 8-és 9-én Felsőtárkányban és a Mátrai Erdei Vasúton találkozhatnak a gyerekek a Mikulással és krampuszaival, akik meleg teát és szaloncukrot osztanak, miközben tesznek egy sétát a téli erdőben.

Csali
A hosszú, kellemes ősz vonzotta a horgászokat a Balaton partra, de pont ennek köszönhetően – a korábbi egy-két esztendő tendenciájával szemben – nőtt októberben és novemberben a szabálytalankodók száma is a térségben.

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos tanácsai hallgatói kérdésre válaszol – Hogy lehet megszabadulni a tyúktetűtől?

Gesztenye
A szelídgesztenye gubacsdarázs, Zsigó György növényvédő szakmérnök aktuális növényvédelmi sorozatában. Mediterrán károsító eredetileg a szelídgesztenye gubacsdarázs, amely kártevő rovar, sajnos, ma már meghonosodott hazánkban is. A parányi darázs belepetézik a szelídgesztenye hatásának végeibe, a zsenge hajtásokba, és ott fejlődik ki. Fejlődése, táplálkozása során a hajtás megduzzad. Nagyon nehéz ellene a védekezés, mert a hatalmas szelídgesztenye fákat csak motoros, nagyteljesítményű gépekkel lehetne permetezni, de az igazán hatásos rovarölő szert is precízen kellene kijuttatni a rajzás pontos ismeretében, mert ha elkésünk a permetezéssel, akkor hiába dolgoztunk. A mechanikai védekezés lehet a legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás, ha le tudjuk vágni a szemmel is jól látható, deformálódott, megtámadott hajtásokat, vesszőket

Körte
Ilyentájt fogy leginkább a hazai körte… Érezhető ez az egyik legnagyobb itthoni termelő, a nagykanizsai Gyümölcskert Rt. hűtőházában is, ahol e hetekben nagyüzem van. Folyamatos a kiszállítás annak ellenére is, hogy az üzletekben sok a külföldi körte, és érezhető konkurenciát jelentenek a déli gyümölcsök is.

Agrárkutatások
Agrárinnovációt segítő kutatások a biológiai alapok fejlesztésében és a növénytáplálásban címmel rendeztek konferenciát Gyöngyösön. A szakemberek vizsgálták a baktériumtrágyák használatának jelentőségét és szükségességét, vagy a cirok elterjedéséről, mint a jövő kukoricájáról.

Interjú Györffy Balázzsal a NAK elnökével a Jégkármérséklő Rendszer idei működési tapasztalatairól.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth – december 7., péntek, 05:05

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább