Kossuth Rádió

A közelség és a távolság

Fináli Gábor, a Hunyadi téri Ohel Ávráhám zsinagóga rabbija a hetiszakaszról beszélt.

Mi a mostani hetiszakasz, amit a zsinagógákban olvasnak?

Vájigás, ami azt jelenti, és közel lépett. Ki lépett közel kihez? Jehuda lépett közel Józsefhez. Ez a közel lépés töri meg József rejtőzködését, ez vet véget a testvérek elé állított próbatételnek, és József megtörik, elsírja magát és elmondja, én vagyok József, a testvéretek, akit eladtatok. Hogy van apánk él-e még? Tehát ez a közelség dominálja a hetiszakaszt, amikor a testvérek újra egyesülnek. Ezt a hetiszakaszt, a József történetének az elejét bemutató szidrával érdemes összevetni, amiben van egy kifejezés, ami úgy szól: a testvérek távolról tekintettek rá, Ez akkor történik, amikor kimegy József, hogy ellenőrizze őket. A testvérek távolról felismerik a köntöséről, az ajándékról, amivel az apjuk kitüntette őt. Távolról az ember tárgyiasítja a másik személyt, mindez hidegséget okozhat. Persze a túlságos közelség, ami nem engedi a másik kiteljesedését szintén sérülést okozhat. A jákobi probléma, az előző generáció története, amikor is Jákob egy tál lencséért eladatja testvérével az elsőszülöttség jogát, majd az apját megtévesztve ellopja az elsőszülöttnek járó áldást, akkor a közelség okoz sérülést. A fia generációjában meg a távolság okoz problémát, a külön anyától született féltestvérek eltávolodnak a kiemelt és megkülönböztetett Józseftől, és most, Vájigás hetiszakaszában, amikor is az egyiptomi éhínség miatt találkoznak össze Józseffel, itt találják meg azt az egyensúlyt, amivel egymás mellett élhetnek.

Ha lehet ilyet kérdezni ez a szidra mennyire kedvelt a közösség körében?

Ha lehet mondani, akkor ez a hetiszakasz elég hollywoodi, nagyon színpadias, persze, hiszen József történetét nagyon szereti az irodalom, a színház, a közösség is kedveli, főleg akkor, ha kiemeljük, Juda milyen jellemfejlődésen ment át. Ugye a józsefi történet megszakad, amikor Juda történetét ismerjük meg a fiával és a menyével, ez vezet Juda változásához. Ő volt az, aki el akarta Józsefet adni, de a mostani történetben ő az, aki életét adná legkisebb testvérükért, Benjaminért. Ebbe látja József, hogy Juda mennyire megváltozott.

Ön nem csak rabbiként nevezetes, hanem arról is, hogy énekel, zenél.

Van egy zenekarunk, a Bejn Hajamim, amit két éve csináltunk meg Fekete Tamás barátommal. A zenekarunk a liturgikus zsidó zenei világot akarja a zsinagóga falain kívülre vinni, színpadra vinni. Ha a közönség nem megy el a zsinagógákba, akkor így mutatjuk meg, mi is a zsidóság tengelye. Ez nem klezmer, annál több, annál régibb, a mi zenénk nem zsidós, hanem ez maga a zsidóság, a Tórát viszi a színpadra. Tehát, ha a zsidók nem mennek el a zsinagógákba, akkor a zsinagóga megy ki értük.

Ön a Hunyadi téri zsinagóga vallási vezetője, ahol éppen felújítások zajlanak. Ebben az időszakban hol tartják meg az istentiszteleteket?

Abban maradtunk a közösségben, hogy péntek esténként mindig más zsinagógába megyünk el vendégeskedni. Vándorzsidók lettünk, már hét körzetben voltunk, ha nem fejeződik be időben a felújítás, akkor újra felkeresünk egyes zsinagógákat. Szombat reggelente meg az OR-ZSE zsinagógájában vagyunk.

Az interjú a 2018. december 14-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Hallgassa meg!

Videó ajánló

Olvasson tovább