FAP 2018 - Cikkek

Ilyen volt percről percre a Fölszállott a páva - A Döntők Döntőjének döntője

Idén az Önök kezében van a versenyzők sorsa, támogassák kedvenceiket SMS-ben az alapdíjas, +36-20/30/70-4422-999 számon vagy a MédiaKlikk Plusz applikáción leadott szavazataikkal, amely Google Play-ről és App Store-ból már letölthető. Aki korábban már letöltötte az alkalmazást, annak fontos, hogy frissítse telefonján a Médiaklikk Plusz alkalmazást. A versenyzőkre csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

A döntő versenyzőinek SMS kódjai:
Borbáth Szilveszter - KÓD: 05
Bulyáki Anett – Oszlánszki Patrik - KÓD: 06
Debreceni Hajdú Táncegyüttes - KÓD: 13
Fokos Zenekar - KÓD: 18
Jászság Népi Együttes - KÓD: 23
Majer Tamás - KÓD: 29
Pendely Énekegyüttes - KÓD: 35
Sőregi Anna – Komáromi Kristóf - KÓD: 38
Szinvavölgyi Néptáncműhely - KÓD: 40
Tokos Zenekar - KÓD: 45

Az applikáción keresztül az alábbi módon lehet szavazni:

Zsűritagok:
Sebestyén Márta – Kossuth-díjas énekművész
Sebő Ferenc – zsűrielnök, a táncházmozgalom egyik alapítója
Zsuráfszky Zoltán – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője
Agócs Gergely – zenész, néprajzkutató
Diószegi László – történész, koreográfus

Műsorvezetők:
Morvai Noémi és Novák Péter

A Fölszállott a páva házizenekara idén is Szalonna és Bandája.

A csupaszív-csupatánc miskolci Szinvavölgyi Néptáncműhely az InDaHouse program keretében önkéntes munkával hálálja meg Borsod megye támogatását. Az ingerszegény környezetben élő, szegény családok gyermekeinek nem csak karácsonyi népszokásokkal kedveskedtek, kőművesként is helyt álltak. Szavazatokat applikáción keresztül és SMS-ben a 40-es kóddal várják!

Zsuráfszky Zoltán megjegyezte, hogy nagyon lendületes és dinamikus táncot mutattak be, és nagyon szépen alkalmaztak minden figurát. Diószegi Lászlónak nagyon tetszett a koreográfia, szerinte most a kevesebb több volt. Agócs Gergelynek is nagyon tetszett az előadás.

2017-ben tűnt fel, az énekes mezőny egyedüli férfitagjaként egy ifjú székelyföldi énekes, Borbáth Szilveszter. A zsűri döntése egyértelmű volt – Szilveszternek a döntők döntőjében a helye, tehetsége vitathatatlan. Ám néha ez nem elég. A tehetséget meg kell látni, utat kell mutatni, s az úton fogni kell a gyermekek kezét. Kódszáma a 05-ös!

Sebestyén Márta szerint csodálatos, ahogy ennyire fiatalon ilyen nyugalmat áraszt Szilveszter. Hozzátette még, hogy nagyon szép megoldásokkal énekelt. Agócs Gergelynek saját kezdeti lépéseit juttatta eszébe a fiatal tehetség. Diószegi László szerint, ha ilyen alázat és szerénység tehetséggel párosul, akkor az meghozza az eredményt. Sebő Ferenc megjegyezte, hogy Szilveszter a zene lényegét fogta meg.

2012-ben figyelt fel az ország egy Majer Tamásra, aki a pásztorok életére irányította figyelmünket. Ahol nincs fűtött iroda, ahol nincs délután plázázás, ahol csak munka van, és annak becsülete. A Hortobágy Örökös Pásztorai immár csak nyolcan vannak, az ő idős korukon könnyítene Tamás a nyereményével. A debreceni fiatalember kódszáma a 29-es!

Diószegi László szerint a kétrészes verbunk nagyon érdekes tánc, amit Tamás csodálatosan adott elő. Zsuráfszky Zoltán hozzátette, hogy nagyon jól választott a fiatal táncos és csak gratulálni tud a munkájához.

2006-ban néhány lelkes népzenész és táncos megszervezte az Erdélyi Táncházzenészek találkozóját. Az összefogás pedig azóta is töretlen. Ezt bizonyítja a kolozsvári Tokos Zenekar felajánlása is, akik az erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületéért állnak most színpadra. Az ifjú muzsikusok egyenesen egy jótékonysági koncertről érkeznek, ahol az idős zenészek megsegítéséért muzsikáltak. S ha ők húzzák, annak bizony van hatása… Szavazzatok rájuk applikáción keresztül vagy SMS-ben 45-ös kóddal!

Sebő Ferenc szerint nagyon szép produkció volt és ez most egy újabb bizonyíték volt, hogy mindent meg lehet tanulni. Zsuráfszky Zoltán megjegyezte, hogy a tánctempókkal is elégedettek voltak, és komplett zenekari munkát mutattak be a zenekar tagjai.

A Szent Erzsébet Kórháznak új szülőszobára lenne szüksége. Több sem kellett a Jászság Népi Együttesnek, nyereményükből a jövő generációjának érkezését szeretnék támogatni. A döntők döntőjében ők szó szerint az utánpótlásért küzdenek – ám a próbák között arra is szakítottak időt, hogy egy kis karácsonyi hangulatot varázsoljanak a kórházba. Kódjuk a 23-as!

Diószegi László szerint táncban, hangulatban és zenében is tökéletes produkciót nyújtottak a táncegyüttes tagjai. Zsuráfszky Zoltán is csak jót tudott mondani az előadásról és gratulált a fiatalok munkájához.

Szabadkártyával és hát tökéletes produkcióval jutott a döntőbe a debreceni Pendely Énekegyüttes. A hangjuk angyali összecsengése ellenére különböző pályára készülnek – igaz, többen az egészségügybe. Közös bennük az éneklés szeretete, és az elhatározás, hogy nyereményüket a Debreceni Gyermekklinikának ajánlják fel. A lányok kódszáma a 35-ös!

Agócs Gergely csak áradozni tudott a produkcióról. Sebestyén Márta szerint csodálatos volt, gratulált a lányok előadásához. Sebő Ferenc pedig megköszönte a lányoknak, hogy értette a szöveget.

A hangszeresek 2018-as szereplését a délvidéki Fokos Zenekar zárja. Óbecse népzenei életének őrzői és éltetői a legfontosabbnak a gyermekek oktatását tartják. Ha van Páva, ha nincs, ők minden évben a helyi Lurkóházban köszöntik a karácsonyt. Kódszámuk a 18-as!

Sebő Ferenc nagyon örült, hogy ilyen szépen énekeltek a zenekar tagjai a muzsika mellett. Agócs Gergely megköszönte, hogy ilyen fiatalokat érdekel és művelik is hazánk népikultúráját.

Aktív és boldog élet – ez pontosan illik szabolcsi táncospárunkra, Bulyáki Anettre és Oszlánszki Patrikra. Ők pedig azon dolgoznak, hogy ez mindenkinek megadasson. Vallják, hogy nincs tökéletes pedagógus, ők sem azok, de igyekeznek azon lenni. Nyereményüket a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesületnek ajánlják, mert a már említett aktív és boldog élet, a tánc és a zene öröme nekik is jár. Szavazzatok rájuk is SMS-ben a 06-os kóddal!

Agócs Gergely kiemelte Anett énekét, szerinte ritka, hogy táncosok érvényesen énekelnek. Remek volt. Zsuráfszky Zoltán megjegyezte, hogy a páros felnőtt a feladathoz. Nagyon örült zsűritagunk, hogy a fiatalok ezt választották, öröm volt őket nézni.

Az énekes kategória színfoltja áll most színpadra, Sőregi Anna és természetesen furulyás kísérője, Komáromi Kristóf. Elhivatottságukat, tehetségüket és humorukat már jól ismerjük, most azonban Anna életének egy meghatározó helyszínére látogatunk. A válaszúti Kallós Zoltán Alapítványt 92-ben hívta életre Kossuth-díjas néprajzkutatónk, s bár először népművészeti gyermektáborokat szervezetek, napjainkban Erdély magyarságát őrzik. Kódjuk a 38-as!

Sebestyén Márta szerint Anna bebizonyította, hogy mindent tud és Kristóf is remekül kísérte a fiatal lányt, mint mindig. Agócs Gergely szerint remek volt ismét Kristóf és ezért is volt olyan természetes a kíséret.

Mit jelent a család? Szeretet. Összetartozás. Generációk közötti folytonosság. Elődeink hagyományainak továbbéltetése. A Debreceni Hajdú Táncegyüttes pontosan tudja ezt, és tudja azt is, hogy nem mindenkinek adatik ez meg. Bár pótolni szinte lehetetlen, egy-egy műhely, vagy táncegyüttes tagjaként új közösségre, nagy családra lelhet bárki. A szavazatokat SMS-ben a 13-as kódszámmal várja a táncegyüttes!

Zsuráfszky Zoltán szerint látszik, hogy az erdélyi táncokban is otthon vannak a táncegyüttes tagjai. Hozzátette még, hogy nagyon jól táncolták a ritkát és a sűrűt is, csak gartulálni tudott a koreográfiához.

2018-ban , A Döntők Döntőjében 7 héten keresztül vendégprodukcióinkban igyekeztünk megmutatni a hagyomány útját. Generációk közös koreográfiában gyönyörködhettünk, ahol a gyermekpávák kis szereplői idős hagyományőrzőkkel, mestereikkel álltak színpadra. Kocsis Enikő és Fitos Dezső által megálmodott sorozatunk a végéhez érkezett. Táncok és hangulatok a színes Sárközből címmel most a gyermekévad emblematikus szekszárdi képviselői, a Bartina Táncegyüttes, Matókné Kapási Jula vezetésével, és ugyanezen évad hangszeres szólistáiból összeállt Sarjú Banda következik, a Bogyiszlói Banda és a Bátai Zenekar kíséretében.

V. Németh Zsolt miniszteri biztos egy különdíjat ajánlott fel a Hungarikum Bizottság nevében ifj. Ürmös Sándornak, aki bár hajszálnyival lemaradt a győzelem lehetőségétől, mégis megmutatta hungarikumhangszerén, hogy a cimbalommuzsika gyönyörű hagyományai tovább élnek. Sándor 1 millió forintos különdíjban részesült!

Énekes kategóriában a legtöbb szavazatot Borbáth Szilveszter kapta! Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank Marketing és Kommunikációs igazgatója adta át az egy millió forintos fődíjat!

A táncos szólisták és táncospárok kategória győztese Bulyáki Anett és Oszlánszki Patrik lett, akik ugyancsak az OTP Bank 1 millió forintos fődíját vehették át.

Hangszeres szólisták és zenekarok kategóriában az OTP Bank fődíját Fokos zenekar kapta!

A táncegyüttesek közül pedig a Jászság Népi Együttes kapta a nézőktől a legtöbb szavazatot és az OTP Bank fődíját!

És hogy a jóság ne maradjon viszonzatlan, az OTP Bank úgy döntött, hogy a győzteseknek újabb 1 millió forintot ad át Nagy Zoltán Péter igazgató úr! Gratulálunk a győzteseknek!

Újabb meglepetés! Szintén a Páva főtámogatója, az OTP Bank jóvoltából, egy kis hozzájárulás az ünnepekhez – fél-fél millió forintot kap mindenki, aki bár nem győzött, az estét jelenlétével és produkciójával feledhetetlenné tette. A díjakat Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adja át.

A teljes adás is visszanézhető már:

A 10 produkcióból álló galériánkat is meg tudjátok nézni:

További cikkek