Domovina: Pozsony, ahogy Karl Frech látta

A január 7-i adás tartalmából.
 

2019 első szlovák magazinjában még visszatérünk az óévbe, s olyan rendezvényekről tudósítunk, melyek a Budapesti Szlovák Intézet és a hazai szlovák szervezetek együttműködésével jöttek létre, hiszen a Rákóczi út 15. szám alatt a magyarországi szlovákság igazán ottthon érzi magát.

Szvorák Katalin Vandrovacska című estje
Az Európai Parlament minden évben Európai Polgár Díjat adományoz, melyet 2018 október elején Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész is átvehetett. A friss díjazott november 20-án nemzetközi dallamaival kápráztatta el a Budapesti Szlovák Intézet közönségét is. Vandrovacska, azaz vándorlás című műsorának zenei anyaga a művésznő Tölgyfa-testvér lemezére épült. Szvorák Katalin egyik ükapja a legszlovákabb tájakon, a Gyetva (Detva) melletti dombokon volt bacsa, azaz juhász. Talán innen is eredeztethető a pásztordalok és más népi dallamok iránti szerelme.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Kelle Miklós

Új kötet Áchim L. Andrásról
A múlt év november 27-én az Identita Szlovák Egyesület és a Budapesti Szlovák Intézet együttműködésében mutatták be Békéscsaba híres szülötte, Áchim Liker András kutatója, Molnár M. Eszter új művét. A könyv címe: Áchim L. András és kora kutatási bibliográfia. A rendezvényre nemcsak a 40 éves korában, 1911-ben tragikus körülmények között elhunyt politikussal foglalkozó történészek, irodalmárok, politológusok népes tábora volt kíváncsi, hanem három Áchim-leszármazott is.

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Kajtsa Zoltán
vágó:Fackelmann Rita, Násztor Róbert

Pozsony, ahogy Karl Frech látta
S a múlt év december 5-én nyitották meg a Rákóczi út 15. szám alatt
a Karol Frech Bratislava-Pressburg-Pozsony című exkluzív kiállítást.
Karol Hugo Frech grafikus és festőművész élete szorosan kötődött Pozsonyhoz. A Pozsonyi Városi Galéria gyűjteményének köszönhetően most megismerhetjük műveit, melyek felidézik a két világháború közötti Pozsony mára már nem létező régi utcácskáinak és részeinek, megismételhetetlen, mesébe illő hangulatát tükrözik. Nézzenek meg egy kis ízelítőt a február 28-ig látogatható kiállításból!

szerkesztő: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Raffai Csongor

2019. január 7., hétfő, 7:15 Duna

ism.: 2019. január 7., hétfő, 13:50 Duna World

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
szerkesztő munkatárs: Klausz Karola
műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Tovább a műsor oldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2018/12/vagott__SZVORAK_VANDROVACSKA.mxf_.00_00_00_15.Still001-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2018/12/achim_bibliografia.mxf_.00_02_35_15.Still001-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2018/12/Frech-kiallitas.mxf_.00_00_02_19.Still001-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább