Kossuth Rádió

Kalendárium: Csak tiszta forrásból címmel látható Korniss Dezső kiállítása

A január 1-i adás tartalmából.
 

Csak tiszta forrásból címmel látható Korniss Dezső kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. A MNG nagyszabású, csaknem kétszáz művet felvonultató tárlattal tiszteleg a 20. századi magyar képzőművészet egyik nagy alakja előtt, ám a tárlat célja nem Korniss teljes munkásságának áttekintése. A kiállítás kurátora, Kolozsváry Mariann az életmű egy fontos és izgalmas szeletét vizsgálja, nevezetesen azt, hogy a festő miként fogalmazta újra a néphagyományt a legkorszerűbb modernitás nyelvén. Kolozsváry Mariann-nal Veres Emese-Gyöngyvér beszélgetett.
Következzen Kodály Zoltántól a Házasodik a tücsök Török Erzsébet és a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara előadásában.

Sokból amennyit akarsz, kevésből, amennyit lehet – tulajdonképpen így lehetne röviden összefoglalni a 20. század eleji paraszti társadalom étkezési szokásainak lényegét. Ezzel a címmel nyílt kiállítás a nagykanizsai Thury György Múzeumban, amely a népi táplálkozást mutatja be egészen az 1960-as évekig. A füstös konyhától a kotyogós kávéfőzőig – muzeális tárgyak és nosztalgia a konyhában Nagykanizsán, így lehet összefoglalni a tárlat lényegét. Varga Tünde a múzeum néprajzkutatóival, elsőként Kiss Nórával beszélget.

A tanfelügyelő jelenti. Ezzel a címmel állított össze egy kötetet Trunki Péter és Bodó Csanád a 19. század azon időszakából, amikor a moldvai magyar falvakban bevezették a román állami iskolázást. A korabeli tanfelügyelői jelentések nyomán nemcsak az akkori oktatás helyzetébe tekinthetünk bele, hanem képet kapunk a magyarság helyzetéről, a román nyelvhez való viszonyáról, s ezek a jelentések akár egy 21. századi kutatás kiindulópontjai is lehetnek. Trunki Péterrel Veres Emese-Gyöngyvér beszélget.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth – január 1., kedd, 15:11

Műsorvezető: Babucs Kriszta
Szerkesztő: Gödöllei Anna

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább