ALPOK-DUNA-ADRIA: A dél-tiroli indián

A január 10-i adás tartalmából.
 

Horvátország sajnos nem büszkélkedhet az igen magas, 16 %-os munkanélküliségi rátájával. Így különösen felértékelődik annak a két zágrábi fiatalnak az ötlete, amellyel 20 új munkahelyet teremtettek Ha ehhez még hozzáadunk egy teljesen váratlan informatikai innovációt, nyugodt lélekkel mondhatjuk: a horvát „okos esernyő“ napfényt hozott a gazdaság szürke égboltjára.

Vissza a természethez, az egyszerű élethez! Vannak, akik ezt tűzik ki maguknak célul, a megvalósítás pedig többféleképpen lehetséges.A dél-tiroli Pustertal völgyében élő Harald Oberlechner egy sátrakból és fakunyhókból álló, saját maga építette indiánfaluban érzi igazán otthon magát. Amúgy a modern „Winnetou” télen egy közeli síterepen dolgozik, nyáron pedig ízig-vérig indián életet él.

A Brdo pri Kranju, Szlovénia legszebben karbantartott kastélya, a kilencvenes évek eleje óta a Szlovén Köztársaság protokolláris ünnepségeinek ad helyet és az utóbbi években már bárki számára szabadon megtekinthető. Története egészen a 15. századig nyúlik vissza, a második világháborút követően pedig Josip Broz Tito jugoszláv elnök kedvelt rezidenciáinak egyike volt.

A Hévíz-patak Magyarországon, az egyetlen evezhető meleg vizű patak. Így vízi túrára télen is alkalmas, mivel még a legzordabb időben sem fagy be. A patakot a Hévízi-gyógytó táplálja, mely Európa legnagyobb meleg vizű tava. A páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék a túrázóknak különlegessé teszi a téli evezést.

Gyönyörű látványt nyújt és számos lehetőséget kínál ilyentájt a behavazott téli táj a bajoroknál. Amikor leesik az első hó, semmi sem tartja vissza Sepp Spindlert és barátait a szánkózástól. De előbb a munka, azután a szórakozás! A szánkópályát ugyanis saját maguk építik s ez igen kockázatos vállalkozás.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – január 10. csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – január 10. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább