Szlovák nemzetiségi műsor - 3. hét

A január 14-20. közötti adások tartalmából.
 

Január 14., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Mai válogatásunk keretében a fővárosba látogatunk, ahol a Keleti pályaudvar bejáratánál Ladislav Bielik fotóiból nyílt kiállítás az 1968 augusztusában történt csehszlovákiai beavatkozásról . A megnyitón részt – – vett az egykori fotós, fia, Peter Bielik is, az OSzÖ elnök asszonya Hollerné Racskó Erzsébet, Fuhl Imre újságíró, Sipos Ildikó, a Szlovák Intézet igazgatónője, Szakall Edit, valamint Benyó Pál is. Velük beszélgetünk az 50 évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatos élményeikről, gondolataikról.
– Hétfő lévén a második hírösszefoglalót követően egy eredeti szlovák mesejátékkal várjuk a legfiatalabbakat, Dobry sluha, zly pán (Jó szolga, rossz úr) címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Január 16., szerda:
– Szlovák parlamenti szószólónak lesznek fogadóórai Budapesten és Békéscsabán -megsz. Paulik Antal
– A szlovák nemzetiség problematikája magyar és román határ menti régióban – azt a címét kapott nemzetközi európai projekt, amelyben részt vesznek csabai szlovákok is. Kiállítások, hagyományőrző csoportok fellépése, gasztronómia, kulturális történelmi élő múzeum és a végén találkozó a csabai kolbászfesztiválon – mindez a romániai és magyarországi szlovákokkal közösen szervezni fogják a következő hónapokban. Lászik Mihály a Csabai Szlovákok Szervezete elnöke beszél
– válás előtti tanácsok, világ sztárok-különleges foglalkozások ism.
– Susková T. – a háromgyerekes anyuka egy napja ism.
– felhívások

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 17., csütörtök:
– 7 új világcsodáját lehet megtekinteni 2 hét alatt
– Békéscsabán ülésezet a Ludové noviny, Magyarországi Szlovákok Hetilapja szerkezstői tanácsa. Megszólaló: Pomichal Ludovit ism.
Ludové noviny jelenlegi helyzete. Megsz: Fábián Éva, a lap főszerkesztője ism.
– A Tótkomlós Barátainak Köre Egyesület március 28-án tartotta közgyűlését Budapesten a Szlovák Intézetben. A tagság elfogadta a tavalyi évi tevékenységről szóló valamint a pénzügyi beszámolót, s elkészítették az idei programtervet is. A közgyűlés után a Szlovák Intézetben megnyitották a Hajkó Zsuzsanna festményeiből és Zsolnai Mihály fafaragásaiból készült közös kiállítást. Ők ketten is a baráti kör tagjai. Erre az eseményre már megérkeztek a művészek baráti és vendégei is. ism.
– megszólalók: Hollerné Racskó Erszébet, Benyó Pál, Gyivicsán Anna, Hajkó Zsuzsanna, Zsolnay Mihály, Hrivnák Mihály

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 18., péntek:
„pozsonyi anyag író: Anton Pavlovics Csehov, Pavlac Peter
színészek: Vásáryová Emília, Kvietik Matúš, Stanke Richard, Labuda Marián, Bukový Lubomír, Kožuch Ján, Šišková Anna, Farkaš Boris, Kerata Laco”

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Január 19., szombat:
– Vallási műsor, benne: kezdődik az ökumenikus imahét, a békéscsabai Evangélikus Nagytemplom újraszentelése)
– Hétfőn Püspökhatvanban, kedden Pilisszentkereszten vendégszerepel a Vertigo Szlovák Színház. Ajánlóként a Női öltöző c. legújabb előadásukról hallhatnak összeállítást.
– Januári ismétlő válogatásunk keretében ellátogatunk a szlovákiai Galántára, ahol nemrég tartotta jubileumi ünnepségét a Magyarországról Kitelepült Szlovákok Egyesülete. Megalakulásuk 20. évfordulóján az alföldi szlovák szervezetek képviselői is köszöntötték őket. Megszólalók: Anna Piláriková ez egyesület elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet az OSzÖ elnöke, Galánta polgármestere Peter Paska

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább