Vers napról napra - 3. hét

A január 14. és 20. közötti adások tartalmából

Január 14., hétfő:
Dsida Jenő
„Ha verskedvelő ember Dsida-költeményeket olvas, hajlandó megfeledkezni mindenki másról, és el sem tudja képzelni, hogy egyáltalán lehet ennél szebb, finomabb, tökéletesebb költészet. Nem, nem volt válaszadó, nem volt irányt mutató, tömegeket helyes történelmi útra vezérlő lángelme, nem volt költészetével egyben történelmi alak. Ám az olvasó valahogy úgy képzelhetii, hogy aki Dsida verseit szereti, az sem lehet rossz ember; sőt minél többet olvassa, annál jobb ember lesz belőle. Ez a szelíd poéta megtanít gazdag lelki életű, szelíd embernek lenni”. – Hegedűs Géza. Dsida Jenő verseit Benkő Gyula és Latinovits Zoltán mondja el.
– Arany és kék szavakkal
– Közöttük élek
Dsida Jenő verseit Benkő Gyula és Latinovits Zoltán mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Január 15., kedd:

Papp Zoltán 
“A színházhoz való kötődésem tulajdonképpen véletlenek sorozatának a következménye. Én ugyanis gyerekkorom óta költő akartam lenni” – mondta egy beszélgetésben Papp Zoltán. A Katona József színház alapító tagját, több sikeres rádiójáték, színpadi adaptáció szerzőjét a színész-költőt hallják.
– Valamit várok
– Labdatér
– Cirkusz
Papp Zoltán mondta el verseit. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Január 16. szerda

Janus Pannonius
„Humanista literatúránk legnagyobb alakja, az első nagy magyar lírikus, a hazai humanista latin poézis megteremtője. Noha egy kósza magyar verssor sem maradt utána, csak latinul énekelt, mégis méltán tartjuk Balassi, Csokonai, Petőfi, Ady és József Attila elődjeként számon. Költészetünk csonka lenne életműve nélkül.” – Gerézdi Rabán. Janus Pannonius verseit Básti Lajos, Lukács Margit, Lukács Sándor és Berek Katalin mondja el.
– Névváltoztatásáról (Ford. Berczeli Anzelm Károly)
– Magdolnához (Ford.Nemes Nagy Ágnes)
– Szilviáról (Ford. Berczeli Anzelm Károly)
– Pálhoz (Ford. Kurucz Ágnes)
– Arról aki letegadja… (Ford. Kurucz Ágnes)
– Anellusra (Ford. Gerézdi Rabán)
– A hajótörött (Ford. Berczeli Anzelm Károly)
Janus Pannonius verseit Berczeli Anzelm Károly, Nemes Nagy Ágnes, Kurucz Ágnes és Gerézdi Rabán fordításában Básti Lajos, Lukács Margit, Lukács Sándor és Berek Katalin mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Január 17. csütörtök:
Jékely Zoltán 
„Jékely nem költői képeket és hasonlatokat ír, nem a költészet nagy és nagyszerű formulakincsét variálja új mintákba, hanem azt írja, ami van.
A naturalista író lelkiismeretességével, sőt, olykor a természettudós lelkiismeretével csak olyan dolgokat ír le, amiket csakugyan látott, láthatott vagy vizionálhatott. Azok közé a nagyon ritka költők közé tartozik, akik nem szavakat írnak, hanem dolgokat”– Szerb Antal. Jékely Zoltán verseit Sinkovits Imre mondja el.
– Esztendeink
– Zengő nevek
– Tél
– Örökifjú muzsika
Jékely Zoltán verseit Sinkovits Imre mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Január 18. péntek:

Rab Zsuzsa 
„Jártam a földön keresztül-kasul, mások hangján szólaltam, száz alakban. És mégis: rejtve, láthatatlanul. És mégis: egyhelyben maradtam” – Rab Zsuzsa. Csernus Mariannt hallják.
– Őrtornyaink
Rab Zsuzsa versét Csernus Marianna mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Január 19. szombat:
R.M.Rilke
A mai téli estére egy osztrák és egy francia lírikus versét választottam. Mácsai Pált és Takács Katalint hallják.
– Rilke. Téli reggel (Ford. Lukács László)
– Beranger: Téli dal (Ford. Kardos László)
– Rilke: Télies stanzák (Ford. Csorba Győző)
Rainer Maria Rilke és Jean-Pierre Beranger versét Kardos László, Lukács LÁszló és Csorba Győző fordításában Mácsai Pál és Takács Katalin mondta el. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette.

Hallgassa meg!

Január 20. vasárnap:

Kántor Péter 
“Kántor értéséhez különös muzikalitás, nosztalgia-igény szükséges. Olyan ez a költészet, mint a medvecukor. Régi íz, amely még régebbi ízeket idéz fel. Édeskés alapvetően, de közben az ánizs keserű, hogy mást ne mondjunk, ironikus mellékízt kölcsönöz.” – írta Szegő János kritikus. Kántor Pétert hallják.

– Ki őriz, mit
– Könnyű fény
– Csónaksirató
– Gyermekdal
Kántor Péter mondta el versét. A műsort BM, Kakó Gyula és Maksay Helga készítette

Hallgassa meg!

Vers napról napra – Kossuth – Január 14 – január 20., 19:50

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább