ALPOK-DUNA-ADRIA: Az elfeledett horvát Afrika-utazó

A január 24-i adás tartalmából.
 

Paluzza, az osztrák határtól alig 20 kilométerre fekvő észak-itáliai falucska, a mai napig őrzi az I. világháborúban elesettek emlékét. A Nagy Háború időszakában, a két ellenséges hatalom, az Osztrák-Magyar Monarchia és az Olasz Királyság határa a Karni-Alpok térségében volt. A frontvonal is itt húzódott a hegyek között. „Reméljük, hazatérhetünk…” címmel egy tárlaton mutatták be, nemcsak a fronton szolgáló katonák, de a helybeliek életének mindennapjait is.

Dragutin Lerman horvát kutató és útleíró munkáját a mai napig nem értékelték megfelelő módon. Pedig egyike volt az első európaiaknak Afrikában. A gyarmatosítást manapság nem szívesen emlegetjük, de az tény, hogy a hozzá hasonló kutatók és utazók ismeretlen területeket és értékes kultúrákat fedeztek fel és tettek elérhetővé a világ számára.

A szlovén karsztvidéken elterülő kis településen, Gabrovica pri Komnu faluban működik az Oslarija, melynek neve annyit tesz, szamárság. Egy szlovén szójátékról van szó, ugyanis a szamárság ezen a nyelven is buta beszédet, cselekedetet jelent – ebben az esetben azonban semmiféle ostobaságról nincs szó. Szamarakról annál inkább.

Hatalmas szabadságérzetet nyújt s ugyanakkor az egyik legelegánsabb sportág az extrém görkorcsolyázás, amelyet úgynevezett agresszív korcsolyákon művelnek. A sportolók szerint nemcsak azok élvezik, akik merészek, szeretnek ugrálni, forogni, szaltózni, és nem félnek állva lecsúszni egy korláton, de egyfajta önkifejezésre is lehetőséget ad ez a sportág. Külön erőssége, hogy a sportág szerelmesei összetartó csapatokká kovácsolódnak, pont úgy, mint Hódmezővásárhelyen.

Az Allgäu nyugati részén, Wigratzbad-ban élő Josef Gsell ötven éve épít repülő objektumokat balsafából: a repülő szőnyegtől a repülő fűnyírón keresztül az űrbuszig mindent megkonstruált már. Hogy télen is repkedhessenek e különleges tárgyak, saját síléceket is készített nekik.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – január 24. csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – január 24. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább