Alpok- Duna-Adria: Egy világjáró kalandjai

A február 7-i adás tartalmából.
 

Két éve a Horvát Rádió és Televízió spliti stúdiójának vágójaként vonult megérdemelt nyugdíjba. Stipe Božić világutazóról, alpinistáról, operatőrről, a világ különböző, furcsa és veszélyes részein forgatott 23 dokumentumfilm rendezőjéről vélhetően ez az egyik legkevésbé közismert információ. Alkotásainak nagy részét áthatja a szülőfaluja iránti szeretete, ugyanis itt tette meg első lépéseit a vadon kihívásai felé.

Fantasztikus Tudomány névvel új ismeretterjesztő központot hoztak létre Triesztben. Legújabb kezdeményezésük a „Fantasztikus Éjszakák” nevű program, amelyet elsősorban a kisiskolásoknak ajánlanak. A gyerekek az egyes alkalmakon, körüljárnak egy-egy természettudományos témát, majd ahhoz kapcsolódó alkotótevékenységet végeznek, illetve a nap zárásaként – mintegy táborozva – a múzeumban töltik az éjszakát.

Az ásványok szépséges birodalmának ma mintegy 5500 lakója van. Körülvesznek bennünket. Ásványokon járunk, ha a hegyek szikláit tapossuk, ásványok alkotják a talajok nagy részét. Miattuk sós a tengervíz vagy vízköves a teáskanna. Az ásványok az életünkhöz szükséges elemek forrásai, testünk felépítői. Ráadásul évezredek óta sokan kutatják az értékes drágaköveket és gyűjtik az ásványok szép és érdekes példányait.

Tomaž Furlan intermédia-művész. Először videóperformanszokat készített, melyeknek ő volt az egyetlen szereplője, saját »kínzóeszközei« használója: ezek nehéz vasprotézisek, kőklumpák, arculcsapó vagy az ujjakra ütő berendezések. Amikor pedig szellemes szerkezeteivel kiállításokon is megjelent, ezek felkeltették a közönség figyelmét.

Ha kedvenc lábbelink tönkrement, gyakran nem segít más, csak ha felkeressük a susztert. Würzburgban még működik egy olyan múlt századi műhely, ahol a 80 éves Hildegard Fritsch cipészmesternő áll rendelkezésünkre. Még egyetlen napot sem hiányzott a műhelyből, amelyet soha nem is reklámozott. Mégis megy az üzlet, immár 41 éve.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – február 7. csütörtök 7.15
Ismétlés: Duna World – február 7. csütörtök 13.50

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább