Nemzetiségi adások

Szerb nemzetiségi műsor - 7. hét

A február 11-17. közötti adások tartalmából.
 

Február 11., hétfő:
A mai szerb nyelvű műsorban a hírek után rádiós hidunk lesz az Újvidéki Rádióval. Benne a részünkről megszólal Slavomir Gvozdenovic, romániai szerb költő, aki szombaton vehette át a Budapesti Szerb Önkormányzat díját, as Sretenji Oklevelet.
A Medinai Szerb Önkormányzat üléséről beszélünk – vendégünk az említett Önkormányzat elnöke Szokity Elekné lesz.
A deszki szerbek megtekintették a budapesti Történeti Múzeumban kiállított “Szerb székesegyház a Tabánban – Az eltűnt Rácváros emlékezete” c. kiállítást. A deszki csoport egyes tagjai elmondják észrevételeiket a kiállítással kapcsolatosan.
A Szerb Kulturális Minisztérium folytatja a szerb nyelv és a ciril írás ápolását erősítő akcióját, amelyet kiterjeszti a diszpórában élő szerbekre is – a riportban megszólal Vlladan Vukoszavljevic, szerb kulturális miniszter.
Lesznek még tudósítások és hírek is.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Február 12., kedd:
A mai műsorban a hírek után szólunk a mai szerb egyházi ünnepről, illetve, figyelmet szentelünk a budakalászi Rozmaring Néptácegyüttes idei terveinek, programjainak- az első már pénteken lesz, hiszen a Kulturális Egyesület helyben fellép a hagyományos Farsangi bálon. Az interjúalany Horváth Péter, az Egyesület vezetőségi tagja.
Az újvidéki Tamburakultúráért felelős Központ vezetői jártak a közelmúltban Deszken. A Központ munkájáról, illetve, a Szerbián kívül zenélő tamburások bekapcsolódásáról is szó esett – a műsorunkban megszólalnak Zoran Bugarski Brica karnagy és Dusan Maric, elnök.
Lesznek még tudósítások a szerb kulturális kincsek visszaszerzéséről, illetve, egy holnap megnyíló kiállításról Mihailo Gavrilovic szerb történészről és levéltárosról, aki majdnem feledésbe került, pedig tevékenységével rendkívül sokat tett a szerb kultúra felemelkedéséért, virágoztatásáért. Ennyi lenne dióhéjban.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Február 15., péntek:
A mai műsorban, a hírek után, elsőként szólunk a mai egyházi ünnepről, illetve budapesti Nikola Tesla Szerb Gimnáziumban tegnap megtartott ünnepségről, hiszen Szerbia ma ünnepli államiságának napját – műsor résztvevők: Anica Sijakovic és Lazar Mandic, narrátorok, illetve Veljko Krulj és Dorde Vukadinovic, 10. oztályos tanulók.
Azon kívül, hogy a mai nap a szerb államiság ünnepe, Szerbia megemlékszik az I. Szerb Felkelésről is (Karagyorgye Petrovic) illetve a szerb alkotmány ünnepéről is – erről is lesz egy történelmi áttekintés.
Vendégünk lesz Danijela Korolija Crkvenjakov, az újvidéki Matica srpska Galériájának igazgató helyettese, aki ismerteti velünk a Galériai idei terveit, közte mily módon fogják segíteni az új szerb egyházi múzeum kialakítását Szentendrén.

Szerkesztő-műsorvezető: Mándity Predrág

Szerb nemzetiségi műsor minden nap 14:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább