Hajnal-táj: Szolnokon a volt Tüdőkórház területén Arborétum épül

A február 17-i adás tartalmából.
 

– A csángómagyarok lakta moldvai Bákó megyében kérésre iktatják be, választható tantárgyként a magyar órákat, de a magyar oktatási programban iskolán kívüli tevékenységeken is foglalkoznak az anyanyelvápolással, a hagyományok, dalok, táncok visszatanulásával. Néhány településen azzal is próbálkoznak, hogy óvodáskorúakkal is foglalkozzanak. Három településen – Lészpeden, Magyarfaluban és Pusztinán – a magyar kormány óvodafejlesztési programjában új óvoda is épül.

– A gyermekekre is gondolnak Szolnokon a volt Tüdőkórház területén található Arborétum felújítása során, hiszen a sétautak, a futópálya kialakítása mellett egy minden igénynek és szabálynak megfelelő játszóteret is létrehoz az önkormányzat. A legfontosabb persze az, hogy megújul maga a „növénytár”, hiszen a teljes takarítás, a beteg fák eltávolítása mellett új látnivalók is érkeznek a jászkun megyeszékhelyre.

– A vírusok támadnak, és gyakorta felső légúti betegséget okoznak. Lechner Judit kertészmérnök mondja el, hogy mely gyógynövényeket tartja a legjobbnak ebből a szempontból. Bodzavirág, orvosizsálya-levél, izsóp, kakukkfű és a szurokfű, amely a hangszalag gyulladását is orvosolhatja.

– Az olaszok csodájukra járnak a mezőtúri bivalyoknak. Pedig az itáliai cég maga telepített a Mediterrániumban őshonos jószágokat az Alföld közepére. Ezek az állatok ugyanis rendkívül gyorsan alkalmazkodtak a magyarországi viszonyokhoz, az itteni hidegebb telekhez, amikor is vastagabb bundát növesztenek, aktívabb életmódot vesznek fel, zsírosodás helyett erőteljesebb, izmosabb alakjuk lett, egészségesebbek, nincsenek ellési problémák, a szakemberek szerint boldogoknak tűnnek…

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – február 17., vasárnap, 05:05

Műsorvezető: Bánsági Éva
Szerkesztő: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább