Hajnal-táj: Pelikáncsapat Szerbiában

A február 21-i adás tartalmából.
 

Ritka jelenség tanúi lehettek Szerbiában az Al-Duna madarászai, akik a folyó egyik csendes folyású öblében pelikáncsapatra figyeltek fel. Erről a hatalmas madárról tudni kell, hogy a XIX. században történt folyamszabályozások óta nem költ a Kárpát-Medencében. Ágoston Attila állatorvossal, amatőr ornitológussal, a törökkanizsai Tallián Emil Vadásztársaság elnökével Ternovácz István beszélgetett.

Hallgassa meg!

Sokan mondják, pontosabban tapasztalják, hogy idei tél eddigi hónapjaiban rendkívül kevés énekes madarat lehetett látni, az etetők többsége is téli kosztos nélkül maradt. Rikli Ferenc a Balaton parti Fenékpuszta madárgyűrűző állomásán kérdezte a szakembereket e látványos távolmaradás okairól.

Hallgassa meg!

Ott ahol százezer gulya taposta a Nagykunság földjét és deleltek a hatalmas tölgyfák alatt, ebből ez utóbbi maradt meg, illetve gazdagodott azzal az akác állománnyal, amely komoly anyagi bevételt jelent a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nek. Zsoldos Barnabás Pusztavacson kapcsolta be magnetofonját.

Hallgassa meg!

A Heves-megyei Noszvajon a Gazdaház a település legfőbb nevezetességének számít. A jó állapotban megmaradt épület és udvara ad otthont, a kedves bükki faluban rendezett programok nagy részének. Ilyenkor a módos parasztház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és finom szilvalekváros bukta illata úszik a levegőben. A tájházról – amely már a megyei értéktár része- Czinkéné Szűcs Krisztina mesél Horváth Katalin felvételén.

Hallgassa meg!

Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol.

Hallgassa meg!

Azálea téli gondozása, Lovas Katalin kertész szakíróval. Riportos formában mutatjuk be az azálea elnyílt virágjainak levágását. A hullásnak indult leveleket úgy lehet stabilizálni, ha tudjuk, hogy tőzegben van-e a növény? Ha könnyű a cserép, akkor tőzegben van, és akkor tápoldatozni is kell. Nagyon fontos, hogy az azálea mészkerülő növény, tehát savanyú kémhatású talajt igényel, az átültetés során. Sőt még a meszes csapvízzel való öntözés is káros az azáleára. Ha nem tudunk esővizet gyűjteni, akkor a felforralt, majd szobahőmérsékletűre lehűtött csapvíz is megfelelő.

Hallgassa meg!

Magasak a zöldség gyümölcs árak a Székesfehérvári piacon. Nemcsak a hazai gyümölcs és zöldségfélék ára magas hanem az importból származóéké is. Mi az oka?

Hallgassa meg!

Friss paradicsom, paprika, szőlő, uborka, minden kapható az ország éléstárának, a Dél-Alföldnek egyik legnagyobb lakossági piacán, a szegedi Mars –téren. Az áru jó része import, ám almából, téli körtéből babból, hagymából a hazai dominál. Ha valaki szeret piacra járni még a tejet is olcsóbban kapja ,mint bármelyik hipermarketben. Nagy Margit járt a szegedi Mars-téri piacon

Puskás Csaba szamosszergi fiatal gazdálkodó is abban gondolkodik, hogy kímélve a saját erejét és az egyre fogyatkozóban lévő alkalmazottak miatt is, hogy fejleszteni fog és a digitalizáció és a robottechnika irányába fejleszt.

Hallgassa meg!

Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatójával visszük tovább a témát. Mit lehet ma elérni ilyen téren és ki engedheti meg magának a fejlesztést?

Hajnal-táj – Kossuth – február 21., csütörtök, 5:05

Műsorvezető: Gergácz Anikó
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább