Felfedező a gazdaságról: Robotok az agráriumban

A február 22-i adás tartalmából.
 

Led lámpa világítja a növényeket, a robot nyújtja a tésztát, automata keveri a takarmányt és a drón méri fel a termést. A digitalizációnak az agráriumban is helye van, és precíziós gazdálkodásnak hívják azt a szemlélet, amikor a modern technológiák révén megőrizhető vagy éppen javítható az ágazat versenyképessége. Mindezekről szó volt a héten a PREGA konferencián, amelyről Bolyki Bencét, a kiállítás fő szervezőjét kérdeztük.
A precíziós gazdálkodást a Digitális Agrárstratégia is támogatja. A dokumentumról Feldmann Zsolt, az Agrártárca államtitkára beszél.
Az állattenyésztésben ma már szinte tudományosan határozzák meg, hogy a takarmánynak mi kell tartalmaznia, hogy a tehén jó tejet adjon. Strausz Zsolttal, a Készenlét Zrt kereskedelmi igazgatójával az okos takarmányozásról is beszélgettünk.
A szakemberek most kezdik felfedezni, hogy a led technológiának szerepe lehet a precíziós beltéri növénytermesztésben. Erről Sejpes Zoltántól, a Tungsram Agritech ügyvezetőjétől hallunk.
Gyermelyen már emberi kéz érintése nélkül nyújtják a tésztát. Robotokkal végzik a munkafolyamatok nagy részét, és az üzemben olyan tisztaság van, mint egy steril műtőben. Khán Noerbert, a Gyermelyi tésztagyár kereskedelmi igazgatója azt mondja: az élelmiszeriparban egy cég növekedéséhez a robotizáció már nem megkerülhető.

Hallgassa meg!

Felfedező – a gazdaságról – Kossuth – február 22., péntek, 14:34

Szerkesztő-műsorvezető: Szentgáli Edit

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább