Farsangtemetés Torockón és a Duna-Házban

Már hagyomány, hogy a Duna-Ház is csatlakozik a messze földön híres torockói farsangtemetéshez. A látványos helyi népszokásról készült ismeretterjesztő filmet és a Hazajáró sorozat torockói részét nézhetik meg az érdeklődők a Duna-Házban a jeles napon, március 2-án 13:00 órától, közvetlenül a vidám farsangi menet indulása előtt.

Határtalanul magyar: Farsangtemetés Torockón
Az informatív, humoros összeállítás számos érdekes néprajzi adalékkal szolgál a látogatóknak a modern köntösben is továbbélő vidám téltemetésről.
A Székelykő hármas csúcsa alatt elterülő, 2017-ben hungarikummá nyilvánított, Europa Nostra díjas település lakói betelepült székelyek. A farsangtemetés Torockón több száz éves hagyomány, amelyet a mai napig sikerült megőriznie és széles körben népszerűvé tennie a helyi magyar közösségnek, néhány lelkes, fiatal szervezőnek köszönhetően. A szombat délutáni maszkos, maskarás farsangi menet ostoraikat csattogtató betyárokkal, bohócokkal, ördögökkel és népviseletbe öltözött párokkal végigjárja Torockó összes utcáját, majd a főtéri itatónál, a Vajornál a “pap” búcsúbeszéde és a “kántor” helyeslő szavai után az ördögök eltemetik „Farsang Dömét”.

Magyar ismereterrjesztő film, 26 perc, 2014

Szerkesztő-rendező: Farkas György

farsangtemetes1

Hazajáró: Torockói-hegység – Az ötödik szék titkai
A Magyar örökség díjas és Tiszteletbeli székely címmel is méltán büszkélkedő Hazajáró sorozat torockói részéből nem csak a túrázni vágyók tudhatnak meg hasznos földrajzi és művelődéstörténeti információkat a turisztikailag is kiemelkedő térségről.
„Alig van bérczes kis honunkban helység, mely természetrajzi, történelmi, de főleg népéleti tekintetben annyi érdekeltséget tudna költeni, mint Toroczkó; alig van hely, mely az észleletre hálásabb tért nyújtana, mint a havasoknak ezen rejtett városkája.” – Orbán Balázs, 1868. A Hazajáró felkerekedett, hogy gyalogosan, lovaskocsival, drótszamáron és levegőben utánajárjon, vajon ma is érvényesek-e a legnagyobb székely, Orbán Balázs évszázados megállapításai. Azt tudták, hogy az Erdélyi-szigethegység keleti ékessége, a Torockói- havasok természeti értékei – jellegzetes mészkősziklái és szorosai – ámulatba ejtik a természetjárót. De arra is kíváncsiak voltak a film készítői, hogy a környék „népéleti tekintetben” megmaradt-e annyira érdekesnek és magyarnak, mint ahogy Erdély nagy leírója annak idején áradozott róla.

Magyar ismeretterjesztő film, 26 perc, 2011

Rendező: Vándor Attila, Moys Zoltán
Operatőr: Kiss Gábor, Schödl Dávid
Szerkesztő: Kenyeres Oszkár

A filmvetítésekre a belépés ingyenes. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.
Időpont: 2019. március 2. szombat 13:00 óra
Helyszín: Duna-Ház, Torockó, Fő u. 292.

Szerkesztő: Zudor Imola

További információk:
http://duna-haz.com/
https://www.facebook.com/dunahaztorocko/
https://www.facebook.com/events/351685692282048/

Az MTVA összeállítása a 2018-as torockói farsangtemetésről:

Olvasson tovább