Kossuth Rádió

Az európai zsidó közösségek odafigyelnek a saját biztonságukra

Heisler Andás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszélt egy biztonsági szemináriumról, a zsidó közösségek felelősségéről.
 

Az európai zsidó közösségek biztonságával kapcsolatban Heisler András elmondta, a zsidó közösségek és egyben minden közösség biztonságáért felelős maga az Európai Unió, felelősek a nemzeti kormányok, a rendőrök és más hivatalos szervezetek, de mellette a közösségeknek is megvan a saját felelősségük is. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek a saját felelősségi körében kell megtenni mindazt, amit meg kell és meg tud tenni. Ennek keretében rendezte meg Budapesten az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) biztonsági csoportja a szemináriumát, amelyen 18 ország küldte el a képviselőit, akik öt napon keresztül tanácskoztak. Ezen az eseményen voltak képzések, előadások, de rendeztek különböző helyzet- és terepgyakorlatot egyaránt, amely egy-egy krízishelyzet megoldására irányult. A gyakorlatban nem csak a Mazsihisz és a különböző országok szakemberei vettek részt, hanem a magyar rendőrség, a katasztrófavédelem és a menők munkatársai is, ami segített abban is, hogy gyakorolhassák a különböző szervezetekkel való együttműködést.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Budapesten rendezték meg ezt a szemináriumot, a Mazsihisz elnöke kifejtette, egyrészt azért, mert Magyarországon fizikai biztonságban vannak a zsidók is, az országban nyugalom van, azaz lehet ilyen jellegű rendezvényt megszervezni. Másrészt pedig azért, mert a magyarországi az Kelet-Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége, amelynek van egy olyan biztonsági szolgálata, amelynek az elmúlt években megtörtént fejlődése példa nélküli. Ehhez a fejlődéshez jelentős anyagi támogatást kapott a Mazsihisz az EJC-től, valamint a magyar államtól, amelyik többek között komolyan hozzájárult például annak a kontrollszobának a kialakításához, amelyiknek nincsen párja az európai zsidó közösségekben, innen az országban található összes intézményét tudja felügyelet alatt tartani a Mazsihisz.

Az amerikai példák, mint a legutóbbi pittsburghi zsinagógában elkövetett merénylet kapcsán azt jegyezte meg Heisler András, hogy egy szemináriumon hallotta egy előadáson, hogy az Egyesült Államokban olyan kényelmesen élnek a zsidó közösségek tagjai, hogy nincsen semmilyen veszélyérzetük, teljesen nyitottak. Ez azt is jelenti, hogy ők ma le vannak maradva Európához, Magyarországhoz képest, hiszen itt megvan a felelősség felismerése, a különböző atrocitások okán. Az európai zsidó közösségek odafigyelnek a saját biztonságukra.

A Mazsihisz elnöke beszámolt arról az örömteli hírről, hogy Izrael állam megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából a magyar főváros két közterületet fog elnevezni a zsidó állammal kapcsolatban. Zuglóban lesz egy tér, amit Jichak Rabinról, Izrael egykori miniszterelnökéről neveznek el, de Budán is lesz egy Jeruzsálem park a Lánchíd és a Várkert Bazár között. Heisler András hozzátette, bár szinte teljes összhangban szavazta meg a főváros ezeket az új neveket, de ehhez szükség volt Tarlós István főpolgármester következetességéhez is.

Az interjú a 2019. március 8-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Hallgassa meg!

Videó ajánló

Olvasson tovább