Szabados György hétvége az M5-ön és a Duna World-ön!

Szabados György emlékére szombaton és vasárnap az M5 és a Duna World műsorán!

Adyton Együttlét – Szabadzene Műhely Szabados György szellemiségében

„A szabad zene nem tesz mást, mint puszta voltunkat szólaltatja meg a teremtés szerves forgatagában, ahol minden a magáét zengi, mondja és mégis, nem önmagáért, hanem mindenekért muzsikál.” (Szabados György)
Az Adyton a 2011-ben elhunyt Szabados György Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész szellemiségében valósult meg, a Grencsó Kollektíva szervezésében, Nagymaroson. Megszólalók: Grencsó István, Miklós Szilveszter, Benkő Róbert, Kisgyörgy Ilka, Makkai László, Ségercz Ferenc, Lukács Péter, Gál Attila, Őri Kiss István, Pozsár Máté, Katona Márton, Vajda Bence, Illés Benjamin, Stevan Kovacs Tickmayer, Ördög Gábor István.

Július 13-án 18:30-tól az M5 műsorán!
Adyton Együttlét - Szabadzene Műhely Szabados György szellemiségében

 

Kézjegy
Szabados György – “Az események titkos története”

Háromféle történet, történés titkait próbáljuk a film nyelvén elmesélni. Mindhárom főszereplője Szabados György zongoraművész, a magyar improvizatív zene megteremtője. Az első egy debreceni koncert, ahol azt tanulmányozhatjuk, hogyan és mi történik az improvizált zene megszületése és megszólaltatása közben. A második egy régmúltban lezajlott beavatási esemény megidézése. A harmadik pedig maga az előadott zenemű – „Az események titkos története” – által elmesélt történet az 1956-os szabadságharcról. A történeteknek saját kódrendszerük van. Ilyen például az énekléshez használt preparált nyelv és preparált zongora, egy emlék látványa és hangjai vagy a zenélés leírhatatlan háttér működése és annak hatása. „Nincsen külön világ és külön művészet. Az égi világosság olykor megmutatkozik, olyankor az ember tisztává, s széppé, a közösség jóvá és eggyé válik, a hatalom elcsodálkozik. És megszólal valami hallhatatlan hangzás. Az esetnek ilyenkor szabadság a neve, s a szabadság igazán ilyenkor érthető” – írja Szabados György az 1983-ban írt, s 1990-ig mindössze kétszer előadhatott zeneműről.

Július 14-én, 21:35-től a Duna World műsorán!

 

Videó ajánló

Olvasson tovább